Διεθνή

Διαδηλώσεις Ιράν: Η ανιψιά του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καλεί τον κόσμο σε διακοπή των σχέσεων με την Τεχεράνη

Διαδηλώσεις Ιράν: Η ανιψιά του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καλεί τον κόσμο σε διακοπή των σχέσεων με την Τεχεράνη

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου cnn

Η Φαριντέχ Μοραντκάνι κρατείται στη φυλακή ασφαλείας Evin της Τεχεράνης, αντιμετωπίζοντας σύμφωνα με τον αδερφό της ποινή κάθειρξης 15 ετών για αδιευκρίνιστες κατηγορίες

Η ανιψιά του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα, κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε σχέση με την Τεχεράνη λόγω της βίαιης καταστολής της λαϊκής αναταραχής που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα.

Ένα βίντεο από μια δήλωση της Φαριντέχ Μοραντκάνι, της οποίας ο πατέρας ήταν εξέχουσα μορφή της αντιπολίτευσης παντρεμένος  με την αδερφή του Χαμενεΐ, κοινοποιήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο μετά τη σύλληψή της στις 23 Νοεμβρίου από το ακτιβιστικό πρακτορείο ειδήσεων HRANA.

«Ω ελεύθεροι άνθρωποι, να είστε μαζί μας και πείτε στις κυβερνήσεις σας να σταματήσουν να υποστηρίζουν αυτό το δολοφονικό και παιδοκτόνο καθεστώς», είπε η Μοραντκάνι στο βίντεο. «Αυτό το καθεστώς δεν είναι πιστό σε καμία από τις θρησκευτικές αρχές του και δεν γνωρίζει κανέναν κανόνα εκτός από τη βία και τη διατήρηση της εξουσίας».

Το γραφείο του Χαμενεΐ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε στο YouTube την Παρασκευή από τον αδερφό της, τον Μαχμούντ Μοραντκάνι , ο οποίος παρουσιάζεται ως «αντίπαλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας» στον λογαριασμό του στο Twitter, και στη συνέχεια από εξέχοντες Ιρανούς ακτιβιστές για τα δικαιώματα.

Η HRANA είπε ότι η Φαριντέχ βρισκόταν στη φυλακή ασφαλείας Evin της Τεχεράνης, αντιμετωπίζοντας σύμφωνα με τον αδερφό της ποινή κάθειρξης 15 ετών για αδιευκρίνιστες κατηγορίες.

Ο πατέρας της, Ali Moradkhani Arangeh, ήταν σιίτης κληρικός παντρεμένος με την αδερφή του Khamenei και πέθανε πρόσφατα στην Τεχεράνη μετά από χρόνια απομόνωσης λόγω της στάσης του εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Η Farideh Moradkhani πρόσθεσε στο βίντεό της: «Τώρα είναι η ώρα για όλες τις ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες να ανακαλέσουν τους εκπροσώπους τους από το Ιράν ως συμβολική χειρονομία και να εκδιώξουν τους εκπροσώπους αυτού του βάναυσου καθεστώτος από τις χώρες τους».

Την Πέμπτη, το ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποφάσισε με μεγάλη διαφορά να ιδρύσει μια νέα ερευνητική αποστολή για να εξετάσει τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την Τεχεράνη.

Η κριτική στην Ισλαμική Δημοκρατία από συγγενείς κορυφαίων αξιωματούχων δεν είναι πρωτοφανής. Το 2012, η ​​Faezeh Hashemi Rafsanjani, κόρη του εκλιπόντος πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμι Ραφσαζανί, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για «αντικρατική προπαγάνδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments