Κόσμος

Euronews: Μηταράκης – Η κοινή δήλωση του 2016 θα εφαρμοστεί από όλα τα μέρη

Euronews: Μηταράκης – Η κοινή δήλωση του 2016 θα εφαρμοστεί από όλα τα μέρη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 18.000 αιτούντες άσυλο σε 34 καταυλισμούς στην Ελλάδα

Προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 θα εφαρμοστεί από όλα τα μέρη».

Υποστήριξε ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι σαφώς στον σωστό δρόμο αλλά υποστήριξε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια μιλάμε δυσανάλογα για τις ευθύνες των κρατών-μελών της πρώτης γραμμής». Προσέθεσε, ακόμη, ότι «πρέπει να μιλήσουμε για λύσεις για τη μείωση του επιπέδου των παράτυπων αφίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την παροχή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι στην Ευρώπη μοιράζονται το βάρος της μετανάστευσης με ίσο τρόπο». Ο Ν. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: «Δεν είναι καιρός για μοναχικές πτήσεις, είναι καιρός για μια ευρωπαϊκή λύση και είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια καλή συνάντηση σήμερα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 18.000 αιτούντες άσυλο σε 34 καταυλισμούς στην Ελλάδα, ενώ συνολικά τα τελευταία 7 χρόνια, πάνω από ένα εκατομμύριο αφίξεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα η οποία ήταν το βασικό σημείο εισόδου κατά την κρίση στη Συρία (ειδικά το 2015 και το 2016).

Σημείωσε ότι το επίπεδο των αφίξεων έχει αυξηθεί στην Ελλάδα παράλληλα με την αύξηση των αφίξεων σε όλη την Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές, τόνισε ότι «από τις συνολικές αφίξεις που αναμένονται στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, δυστυχώς ο εθελοντικός μηχανισμός θα μετεγκαταστήσει μόνο λιγότερο από το 1% των συνολικών αφίξεων στις χώρες MED5 φέτος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments