Διεθνή

Ο Μακρόν αντικαθιστά την Καρολίν Καγιέ

Ο Μακρόν αντικαθιστά την Καρολίν Καγιέ

Πηγή Φωτογραφίας: francebleu/actu

Η πρώην υφυπουργός είχε κληθεί για εξηγήσεις και για περαιτέρω συζητήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος της είχε επισημάνει ότι πρέπει να ανασκευάσει τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό «αυτοί οι άνθρωποι»

Μια επί αρκετό χρονικό διάστημα κυβερνητική κρίση στο στρατόπεδο του μακρονισμού τερματίζεται σήμερα, με την αντικατάσταση  της υφυπουργού Τοπικών Αρχών Καρολίν Καγιέ, της 74χρονης πολιτικού, προερχόμενης από το χώρο της δεξιάς.

Η Καγιέ είναι πρώην στέλεχος των γκωλικών, του σημερινού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η αντικατάστασή της έγινε μετά από σχετικό αίτημά της. Ωστόσο, η περίπτωση της Καγιέ είναι πραγματικά ιδιαίτερη και δηλωτική των ισορροπιών που υπάρχουν στο χώρο του κέντρου και της δημοκρατικής δεξιάς.

Η Καρολίν Καγιέ είχε αποκαλέσει περιφρονητικά τις ομοφυλόφιλες γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους άνδρες «αυτοί οι άνθρωποι», ενώ είχε ταχθεί και κατά των γάμων μεταξύ γυναικών ή ανδρών.

Η πρώην υφυπουργός είχε κληθεί για εξηγήσεις και για περαιτέρω συζητήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος της είχε επισημάνει ότι πρέπει να ανασκευάσει τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό «αυτοί οι άνθρωποι». Αρχικά, η παραιτηθείσα υφυπουργός είχε περιοριστεί να θεωρήσει ατυχείς τις δηλώσεις αυτές, που όμως αρνήθηκε να ανακαλέσει. Στη συνέχεια όμως, ανακάλεσε τις δηλώσεις της, που είχαν προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της ομοφυλόφιλης κοινότητας.

Ο Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ των αιτημάτων του κινήματος αυτού και αρκετά από τα αιτήματα αυτά τα έχει ενσωματώσει στο πολιτικό πρόγραμμα του φιλελεύθερου – κεντρώου κινήματός του, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη πολλών δικαιωματικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων.

Ωστόσο, αν και πρόκειται για ζήτημα αρχής, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζει σε συνομιλητές του ότι η Καρολίν Καγιέ θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ενδιάμεσο πολιτικό πρόσωπο στις πολιτικές ζυμώσεις με το χώρο της δημοκρατικής δεξιάς και – κυρίως – με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Μακρόν εξάντλησε κάθε δυνατό περιθώριο για να αποφύγει την απομάκρυνση της υφυπουργού αλλά, όπως κατέστησε σαφές και στην ίδια την Καγιέ, η μεταξύ τους συνεργασία επισκιαζόταν επικίνδυνα από τις επίμαχες παρεμβάσεις της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments