Κόσμος

Το μετέωρο βήμα της Δύσης απέναντι στην καταπονημένη Ρωσία

Το μετέωρο βήμα της Δύσης απέναντι στην καταπονημένη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: themoscowtimes/the telegraph

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Σύμφωνα με ένα κλίμα απόψεων, η Ουκρανία καλό θα ήταν να ξεκινήσει συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά, η οποία δεν φαίνεται να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο

Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε μια τροχιά ανέλπιστη και οδυνηρή για τα ιμπεριαλιστικά, στρατιωτικά και επιχειρησιακά σχέδια της Ρωσίας και του Β. Πούτιν. Στον δυτικό κόσμο, αρχίζουν να πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για πιθανή έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν, αν και αυτή η προσέγγιση παραβλέπει ουσιώδεις ηθικές και πολιτικές παραμέτρους του πολεμικού γεγονότος.

Σύμφωνα με ένα κλίμα απόψεων, η Ουκρανία καλό θα ήταν να ξεκινήσει συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά, η οποία δεν φαίνεται να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.

Οι δυνάμεις αυτές εμφανίζονται κυρίως στη δυτική όχθη του Ατλαντικού. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ή ο επικεφαλής του Αμερικανικού Στρατού διαπιστώνουν τις στρατιωτικές ήττες και τις επιχειρησιακές ανεπάρκειες της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής. Η κατάληψη της Ουκρανίας πρέπει να θεωρείται πρακτικά – επιχειρησιακά αδύνατη. Η δρομολόγηση κατ’ αρχήν ειρηνευτικών συνομιλιών είναι μία λύση που έχει ωριμάσει.

Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή, που βρίσκει απήχηση και σε άλλους δυτικούς χώρους όπως παρατηρεί κάποιος στον δυτικό Τύπο, υποτιμά ηθικές και πολιτικές παραμέτρους του πολέμου και, ιδιαίτερα, του προβλήματος που λέγεται Πούτιν.

Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την παγκόσμια τάξη, που βασίζεται σε νόμους και αξίες χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

Δεν είναι δυνατό για τις δημοκρατίες να αγνοούν ή να αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Αν το πράξουν, το αποτέλεσμα θα είναι η επιστροφή στη βαρβαρότητα, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η δύναμη των ισχυρών και τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν κανένα νόημα.

Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία κέρδιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα συνεχίζει την επιθετικότητά της αλλού, όπως στη Μολδαβία, το Καζακστάν ή τη Λευκορωσία. Στη συνέχεια, η Κίνα θα αποθρασυνόταν, ασκώντας περισσότερη καταπίεση σε αντιφρονούντες και μειονότητες, όπως, για παράδειγμα, στο Χονγκ Κονγκ ή στην Ταιβάν.

Οι Ουκρανοί παλεύουν κατ’ αρχήν για την ελευθερία τους, τη γη τους, τις οικογένειές τους. Ωστόσο, το πλαίσιο της παγκόσμιας σύγκρουσης μεταξύ της συμμαχίας του ελεύθερου κόσμου, αγωνίζονται για όλους όσους ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό η Δύση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. οικονομικά, στρατιωτικά, μα κυρίως ηθικά και πολιτικά. Ο δικτάτορας φέρεται πάντοτε αυταρχικά και δόλια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας του.

Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο