Οικονομία

Σκυλακάκης: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη

Σκυλακάκης: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η Ευρώπη βρέθηκε ενώπιον «μιας επιθετικής Ρωσίας και ταυτόχρονα μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει βίαια η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες», αναφέρει ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Η Ευρώπη βρέθηκε ενώπιον «μιας επιθετικής Ρωσίας και ταυτόχρονα μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει βίαια η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες», αναφέρει ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ευρώπη και αυτό διότι η ενεργειακή κρίση ήρθε και βρήκε τις μεγαλύτερες οικονομίες εντελώς απροετοίμαστες. Και μεταξύ αυτών βέβαια και την Γερμανία, που είναι αντικειμενικά η μεγαλύτερη και ενδεχομένως και η πιο ανταγωνιστική οικονομία, τουλάχιστον μέχρι πρότινος.

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης στο οικονομικο-επιχειρηματικό συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» στο Ζάππειο.

Ο Θ. Σκυλακάκης, τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη βρέθηκε ενώπιον «μιας επιθετικής Ρωσίας και ταυτόχρονα μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει βίαια η εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες».

«Αυτό συνδυάζεται και με μια άνοδο του λαϊκισμού Δεξιού και Αριστερού. Θα τον έλεγα populism. Είναι λίγο διαφορετική η έννοια στα Αγγλικά. Και στην, και προς τα Δεξιά και προς τα Αριστερά. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι το οποίο δυσκολεύει την διαμόρφωση συμβιβασμών που είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο προχωρεί η Ευρώπη», τόνισε. Θεωρεί πως η άνοδος του λαϊκισμού «δυσκολεύει όλο το ευρωπαϊκό μοντέλο και την δημιουργία συμβιβασμών με βάση τους οποίους προχωρά η Ευρώπη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ότι στην Ευρώπη, «η λέξη συμβιβασμός είχε θετική έννοια. Στην Ελλάδα όμως οι συνειρμοί του συμβιβασμού ήταν πάντα αρνητικοί. Ήταν μεγάλο επίτευγμα να πετύχεις έναν συμβιβασμό».

Τόνισε πως τα τελευταία χρόνια «οι μεγάλες κρίσεις ήταν ευρωπαϊκές. Και με αυτή την έννοια η Ευρώπη κατάφερε και ανταποκρίθηκε για να πούμε και τη θετική πλευρά σε αυτές τις κρίσεις». Και προσέθεσε πως η Ευρώπη είχε μία πετυχημένη αντίδραση σε ότι αφορά την πανδημία. Συνέκρινε μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης την αντίδραση της Κίνας απέναντι στον Covid-19, χαρακτηρίζοντάς την αποτυχημένη.

Στάθηκε επίσης στο γεγονός της ενότητας «που επέδειξε η Ευρώπη, στην πρωτοφανή στην Ουκρανική κρίση, παρά τα διαφορετικά συμφέροντα, τουλάχιστον στην ουσία της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Με αυτήν την έννοια παρά τις δυσκολίες εγώ παραμένω βαθιά αισιόδοξος για το Ευρωπαϊκό όραμα που είναι ότι καλύτερο έχει σκεφτεί η ανθρωπότητα στην ιστορία της. Το όραμα της ειρήνης, της δημοκρατίας, του διαλόγου και της προόδου μέσα από τη συναίνεση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments