Διεθνή

Εμμανουέλ Βερόν: Η Κίνα μέσα από το βλέμμα ενός διάσημου ειδικού

Εμμανουέλ Βερόν: Η Κίνα μέσα από το βλέμμα ενός διάσημου ειδικού

Πηγή Φωτογραφίας: cnn/reuters

Ο Εμμανουέλ Βερόν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένους παράγοντες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις εξελίξεις στην δεύτερη κατά σειρά δύναμη του πλανήτη

Τις διαφωτιστικές επισημάνσεις ενός κορυφαίου κινεζολόγου, του Δρος Εμμανουέλ Βερόν, ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών της Γαλλίας φιλοξενεί το περιοδικό Conversation.

Ο Εμμανουέλ Βερόν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένους παράγοντες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις εξελίξεις στην δεύτερη κατά σειρά δύναμη του πλανήτη.

Η εκτεταμένη οργή του κινεζικού πληθυσμού με την πολιτική του «μηδενικού Covid» έχει προκαλέσει ένα κίνημα διαμαρτυρίας σε πρωτοφανή κλίμακα από το 1989.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο έχει λάβει μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, αντικατοπτρίζει τη γενική κούραση του κινεζικού πληθυσμού, μετά από σχεδόν τρία χρόνια εγκλεισμού και ιδιαίτερα δραστικών μέτρων κατ’ οίκον εγκλεισμού.

Επίσης, ο Βερόν επισημαίνει ότι είναι πάνω απ’ όλα άνδρες και γυναίκες κάτω των 35 ετών που βρίσκουμε σήμερα στις διαδηλώσεις, άτομα που επί χρόνια αγωνίζονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και επίσης έχουν υποστεί, λόγω της πολιτικής του «μηδενικού Covid», μεγάλες αναταραχές. στην ιδιωτική τους ζωή και, ευρύτερα, ως προς την κοινωνικότητα και την ψυχική ισορροπία.

Το δε σύστημα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Κίνας ενημερώνεται για τις κινήσεις των διαδηλωτών.  Η απάντηση του καθεστώτος, σε κεντρικό κρατικό επίπεδο, ήταν η καταστολή και η σύλληψη όλων εκείνων που θεωρούνται (εν δυνάμει) υπεύθυνοι για τα κινήματα. Ταυτόχρονα, η εξουσία επιδιώκει να αυξήσει τον βαθμό ελέγχου της στον κινεζικό ιστό και στον δημόσιο χώρο.

Υπάρχει μια άνευ προηγουμένου άρθρωση μεταξύ του ψηφιακού χώρου των κοινωνικών δικτύων, όπου οι νέοι είναι ιδιαίτερα παρόντες, και της έκφρασης δυσαρέσκειας στον φυσικό δημόσιο χώρο. Αυτή η σύγκλιση μεταξύ των δύο χώρων αποτελεί πραγματική πρόκληση για τις αρχές που δεν είχαν, μέχρι τώρα, να διαχειριστούν τους δύο χώρους με υψηλή απήχηση, κάτω από τα μάτια του κινεζικού πληθυσμού και του υπόλοιπου κόσμου. Τις πρώτες μέρες της διαμαρτυρίας, το σύστημα ασφαλείας κατακλύζεται από κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Αυτό μαρτυρεί τη βέβαιη αδυναμία των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν και να ελέγξουν τις κινήσεις.

Ενώ το 20ο Συνέδριο τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε ως θρίαμβος, η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου και πολύ ανησυχητική κατάσταση για αυτήν. Τα αιτήματα για παραίτηση του «Σι Τζινπίνγκ και του ΚΚΚ» εκφράζουν με νέο τρόπο τη δυσπιστία του λαού για ένα καθεστώς που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Εσωτερικές (οικονομία, ολοκληρωτισμός, αγορά εργασίας) και εξωτερικές κρίσεις, δομικές και κυκλικές δυσκολίες αναγγέλλουν μια δεκαετία πολλών δεινών για ένα καθεστώς που θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στο τέλος του κύκλου του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments