Διεθνή

ΕΕ: Στα 60 δολάρια το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Στα 60 δολάρια το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: nature

Την Κυριακή αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία χθες Παρασκευή να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, μετά από αρκετές ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων για το κατάλληλο επίπεδο του πλαφόν.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η ομάδα των G7 συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό και επομένως να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από το συγκεκριμένο εμπόρευμα. Ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε το πλαφόν στην πράξη δεν είχαν αποφασιστεί και ήταν αντικείμενο συζητήσεων όλο το τελευταίο διάστημα.

Το πλαφόν θα επανεξετάζεται τακτικά για να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις του στην αγορά, αλλά θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή της αγοράς», ανέφερε σχετικό έγγραφο της ΕΕ το οποίο επικαλείται το CNBC.

Την Κυριακή αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι τελευταίες κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Πολωνία, η οποία τελικά συμφώνησε και αυτή στο πλαφόν των 60 δολαρίων και έδωσε την έγκρισή της για συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος, όπως αναφέρει το Reuters. Η Βαρσοβία είχε επιφυλαχθεί να δεχτεί τη συμφωνία μέχρι να εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει ότι ένα πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει «όλεθρο» στις ενεργειακές αγορές και να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα.

Σχολιάζοντας την πιθανή επιβολή πλαφόν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το επίπεδο του προτεινόμενου ανώτατου ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς -όπως είπε- η Ρωσία θα προχωρά σε συμφωνίες απευθείας με τους αγοραστές.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι η Μόσχα δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστήριξαν ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών.

Η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, είχε δηλώσει στο CNBC τον Σεπτέμβριο ότι η Κίνα και η Ινδία θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουν το μέτρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments