Κόσμος

Γαλλίας: Προετοιμασίες για “κυλιόμενες” διακοπές ρεύματος από Ιανουάριο

Γαλλίας: Προετοιμασίες για “κυλιόμενες” διακοπές ρεύματος από Ιανουάριο
Χωρίς να θέλουν να ανησυχήσουν τον πληθυσμό, οι αρχές προετοιμάζονται από τώρα για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που θα επιβληθούν αν και εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη αυτό το χειμώνα

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει καμπάνια για να προετοιμάσει τον πληθυσμό για πιθανές «κυλιόμενες διακοπές παροχής ρεύματος» (délestage électrique) τον Ιανουάριο 2023.

Σε περίπτωση που:

1- υπάρξει πολύ κρύος χειμώνας 2- υπάρξει έλλειψη πυρηνικής ενέργειας (αρκετοί αντιδραστήρες είναι σε συντήρηση) 3- οι εισαγωγές ρεύματος απο άλλες χώρες μειωθούν γιατί και εκείνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες 4- δεν υπάρξει συμμόρφωση-συντονισμός-συνεργασία όλων για εξοικονόμηση ενέργειας όταν χρειαστεί

Δεν είναι του παρόντος, αλλά αν οι τέσσερις αρνητικοί παράγοντες συμπέσουν τότε προβλέπεται 1 ως 6 μέρες κυλιόμενων διακοπών παροχής ρεύματος στη Γαλλία, αλλά όχι blackout.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης, RTE, διευκρινίζει οτι «οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος είναι το ύστατο μέτρο και ποτέ πάνω από 2 ώρες διάρκεια, π.χ. ανά συνοικία σε μια μεγάλη πόλη».

Χωρίς να θέλουν να ανησυχήσουν τον πληθυσμό, οι αρχές προετοιμάζονται από τώρα για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που θα επιβληθούν αν και εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη αυτό το χειμώνα.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να προετοιμάσουν τα σενάρια για να επιτρέψουν να μην βρεθεί η χώρα σε απόλυτη αταξία» δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το Σάββατο στη γαλλική τηλεόραση TF1.

Η Πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν απέστειλε εγκύκλιο στους περιφερειάρχες (μη εκλεγμένοι ανώτατοι δημόσιοι αξιωματούχοι) ώστε να καταστρώσουν σχέδιο κάλυψης των αναγκών και να θέσουν σε ετοιμότητα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι όλοι θα επηρεαστούν με εξαίρεση των νευραλγικών τομέων: αστυνομία/χωροφυλακή, πυροσβεστική, νοσοσκομεία και κρίσιμες βιομηχανίες.

Σε περίπτωση απόφασης για κυλιόμενη διακοπή ηλεκτροδότησης, θα προηγηθεί προειδοποίηση τρείς μέρες πριν, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όχληση ή/και να αποφευχθεί η διακοπή αν:

– μειωθούν οι θερμοστάτες στους θερμαινόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, – μειωθεί η κατανάλωση από τις επιχειρήσεις όπως αιτήθηκε απο το καλοκαίρι η κυβέρνηση απαιτώντας σχέδιο εξοικονόμησης απο τις πιο ενεργοβόρες, – μειωθεί η κατανάλωση των νοικοκυριών: αναβολή πλυντηρίου, φούρνου, θερμοσίφωνα, φωτισμός, κτλ.

Αν αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για να αποσυμπιεστεί το δίκτυο, τότε την προηγούμενη μέρα στις 5μ.μ. θα υπάρξει ενημέρωση στην ιστοσελίδα της δημόσιας εταιρείας ενέργειας Enedis ή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας RTE αναφορικά με τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

Αν διακοπεί η ηλεκτροδότηση, τα σχολεία (ολοήμερα στη Γαλλία) θα παραμείνουν κλειστά το πρωί γιατί δεν θα έχουν θέρμανση, φως (ξημερώνει αργά το χειμώνα) και συναγερμούς.

Προβλέπονται μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην κατοικία τους.

Τα τρένα θα σταματήσουν, απομένει να παρθεί απόφαση για μετρό και άλλα μέσα ΜΜΜ.

Ο δημόσιος φωτισμός και οι φωτεινοί σηματοδότες θα παύσουν να λειτουργούν γι’αυτό θα συνιστάται στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσο διαρκεί η διακοπή στην περιοχή τους.

Εξετάζεται η πιθανότητα αυξημένης παρουσίας αστυνομικών και πυροσβεστών στους δημόσιους χώρους γιατί τα επείγοντα νούμερα όπως το 112 πιθανόν να μην λειτουργούν κανονικά. Γι’αυτό το λόγο, οι δήμοι προβλέπουν να εγκαταστήσουν «κέντρα διαχείρησης κρίσεων».

Εξαίρεση του κανόνα η περιοχή του Παρισιού των 12 εκατομμυρίων όπου η συγκέντρωση πολλών νευραλγικών τομέων αλλά και ο τρόπος σχεδιασμού του δικτύου ηλεκτροδότησης της γαλλικής πρωτεύσουσας επιτρέπουν τον υποχρεωτικό περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος μόνο κατά 20%.

Γενικότερα, υπολογίζεται ότι οι υποθετικές διακοπές στην διανομή ηλεκτρικού ρεύματος θα αφορούν 60% του γαλλικού πληθυσμού (Γαλλία: πληθυσμός 67,5 εκ.).

πηγή:  ertnews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments