Διεθνή

Δύση: νέο κύμα κυρώσεων κατά του «καθεστώτος των Αγιατολάχ»

Δύση: νέο κύμα κυρώσεων κατά του «καθεστώτος των Αγιατολάχ»

Πηγή Φωτογραφίας: euractiv/dailymail

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δείχνει «τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση απέναντι στις ταραχές», ως απάντηση στην αγανάκτηση των δυτικών χωρών για τον απαγχονισμό αυτού του νεαρού άνδρα

Μετά τη δολοφονία και του 23χρονου Ιρανού, η Δύση προχώρησε στην επιβολή σοβαρών κυρώσεων κατά του θεοκρατικού καθεστώτος. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δείχνει «τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση απέναντι στις ταραχές», ως απάντηση στην αγανάκτηση των δυτικών χωρών για τον απαγχονισμό αυτού του νεαρού άνδρα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της εκτέλεσής του προκάλεσε πολλαπλές καταδίκες στο εξωτερικό, αλλά και στον ΟΗΕ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επιτετραμμένος του Ιράν κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά την εκτέλεσή του νεαρού, «μια εντελώς δυσανάλογη ενέργεια, η οποία στοχεύει να εκφοβίσει τους απλούς Ιρανούς και να καταπνίξει τις φωνές που διαφωνούν», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.  Το Λονδίνο ανέφερε επίσης ότι είχε επιβάλει κυρώσεις σε τριάντα οντότητες ή προσωπικότητες από ένδεκα διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και των κρατικών αξιωματούχων που κατηγορούνται ότι επέβαλαν «εξοντωτικές ποινές» στους διαδηλωτές.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς έχει επιβάλει κυρώσεις σε 22 ανώτερους αξιωματούχους του ιρανικού δικαστικού σώματος, της διοίκησης των φυλακών και της αστυνομίας, καθώς και υψηλόβαθμους βοηθούς του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προσθέσει είκοσι άτομα στη «μαύρη λίστα» της, για να επικυρώσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένη» από τον απαγχονισμό του νεαρού, ο οποίος «τονίζει την απανθρωπιά» του δικαστικού συστήματος του Ιράν, όπου «πολλοί άλλοι κινδυνεύουν να έχουν την ίδια μοίρα», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ακόμη, ο διευθυντής της ΜΚΟ «Iran Human Rights» (IHR) με έδρα το Όσλο, ζήτησε από την πλευρά του μια ισχυρή διεθνή αντίδραση για να αποτρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία να προβεί σε περαιτέρω εκτελέσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments