Διεθνή

Οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο στήνουν οδοφράγματα

Οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο στήνουν οδοφράγματα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα οδοφράγματα στήνονται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τον νότο ώστε να μην μπορέσει η αστυνομία να οδηγήσει τον συλληφθέντα στην κεντρική αστυνομική διοίκηση στην Πρίστινα

Οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο στήνουν οδοφράγματα διαμαρτυρόμενοι για την σύλληψη στη συνοριακή διάβαση Γιάρινιε του Ντέγιαν Πάντιτς ενός ομοεθνή τους πρώην αστυνομικού. Τα οδοφράγματα στήνονται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τον νότο ώστε να μην μπορέσει η αστυνομία να οδηγήσει τον συλληφθέντα στην κεντρική αστυνομική διοίκηση στην Πρίστινα.

Ο Πάντιτς κατηγορείται ότι οργάνωσε την επίθεση πριν από τρεις ημέρες στα γραφεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στο Βόρειο Κόσοβο.

Αναμένεται παράλληλα συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 19:00 (20:00 ωρα Ελλάδας) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Το Βελιγράδι χθες έκανε λόγο για «εισβολή». Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Πέταρ Πέτκοβιτς ανέφερε ότι 350 αστυνομικοί «εισέβαλαν» στο Βόρειο Κόσοβο και ισχυρίστηκε ότι «φέρουν βαρύ οπλισμό, πολεμική εξάρτηση και συνοδεύονται από τεθωρακισμένα οχήματα». Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Ο Πέτκοβιτς δήλωσε ότι η Πρίστινα με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου παραβίασε την συνθήκη των Βρυξελλών από το 2013 που ορίζει ότι υπεύθυνη για την ασφάλεια στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία είναι η Αστυνομική Διεύθυνση «Βορράς» που αποτελείται από Σέρβους αστυνομικούς.

Ο Πέταρ Πέτκοβιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση θα επαναφέρει το αίτημα για την ανάπτυξη στο βόρειο Κόσοβο 1000 αστυνομικών από την Σερβία όπως προβλέπεται από την Διακήρυξη 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ από το 1999 με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στο Βόρειο Κόσοβο δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη από τις 5 Νοεμβρίου όταν παραιτήθηκαν ομαδικά όλοι οι Σέρβοι αστυνομικοί εξαιτίας της διένεξης για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

πηγή:ertnews

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments