Διεθνή

Le Monde: «Να πάψει το ΡΚΚ να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση»

Le Monde: «Να πάψει το ΡΚΚ να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τo PKK πρέπει να πάψει επιτέλους να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση υποστηρίζει ο διακεκριμένος Γάλλος πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος Olivier Grojean σε δημοσίευμά του στην Monde. Το αίτημα έχει ωριμάσει εδώ και καιρό και καλεί τις δυτικές χώρες να μην περιορίζονται μόνο στην ανάγκη για «αυτοσυγκράτηση» της Τουρκίας, πολιτική που έχει αποδειχθεί ατελέσφορη.

Ο ερευνητής Olivier Grojean παρακαλεί να αφαιρεθεί η εγγραφή του PKK στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων για να αποκατασταθεί η ισορροπία απέναντι στις «αντικουρδικές» πολιτικές της Τουρκίας.

Στις 13 Νοεμβρίου, μια επίθεση σκότωσε έξι άτομα στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία έστρεψε αμέσως το δάχτυλο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ξεκίνησε εκστρατεία βομβαρδισμού κατά της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, την οποία κατηγορεί ότι συνδέεται με το PKK: αυτές οι επιθέσεις έχουν αφήσει περισσότερους από 70 νεκρούς, ενώ εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, που ταιριάζει στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές όπου εμφανίζεται αποδυναμωμένος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία έχουν διαμαρτυρηθεί μόνο με μισή καρδιά, καλώντας την Τουρκία για «συγκράτηση», καθώς απειλεί όλο και περισσότερες χερσαίες στρατιωτικές επεμβάσεις. Αυτό το δολοφονικό γεγονός είναι μια καλή απεικόνιση των λαθών των δυτικών πολιτικών σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, που αφορούν τη διαχείριση της Βορειοανατολικής Συρίας, τη θέση που παραχωρήθηκε στην Τουρκία ως περιφερειακό και διεθνή παράγοντα και την ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Ωστόσο, μια μικρή εμπειρική ανατροφοδότηση φαίνεται απαραίτητη για την καλή κατανόηση αυτών των τριών ζητημάτων.

Πρέπει πρώτα να βάλουμε ένα τέλος σε έναν μύθο που έχει διαρκέσει από το 2014, δηλαδή τη σαφή διάκριση μεταξύ, αφενός, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που θα ήταν οι «πραγματικοί» μαχητές της ελευθερίας και, από την άλλη, το PKK, που θα παρέμενε μια «τρομοκρατική» οργάνωση. Αυτός είναι ο μύθος που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν τις SDF, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας, ενώ το PKK παρέμεινε τρομοκράτης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments