Πολιτική

Η Καïλή, η Σοσιαλιστική Ομάδα και το ηθικό πλεονέκτημα

Η Καïλή, η Σοσιαλιστική Ομάδα και το ηθικό πλεονέκτημα

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου/LESOIR

Η επικαιρότητα, με τις σακούλες ξέχειλες από χιλιάδες ευρώ και δολάρια καταριανής προελεύσεως τροφοδοτεί γραφίδες και πληκτρολόγια, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να μετατραπούμε σε ανθρωποφάγους

Έως και τώρα ακόμη, πρωί Κυριακής, δεύτερη μέρα της εκδήλωσης του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν είναι ακόμη πλήρως σαφές και, κυρίως, βέβαιο το τι έχει συμβεί στο επίπεδο των πολιτικών θεσμών. Σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός σκανδαλώδους ζητήματος νομιμοποίησης πετροδόλαρων χάρη στην πολύτιμη διαμεσολάβηση πολιτικών του σοσιαλιστικού χώρου, μελών της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας.

Η επικαιρότητα, με τις σακούλες ξέχειλες από χιλιάδες ευρώ και δολάρια καταριανής προελεύσεως τροφοδοτεί γραφίδες και πληκτρολόγια, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να μετατραπούμε σε ανθρωποφάγους. Το τεκμήριο της αθωότητας έχει φιλελεύθερες καταβολές και βρίσκεται στις κορυφές των φιλελεύθερων αξιακών κωδίκων, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, ηθικά υπεύθυνος για το ζήτημα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ΝΔ και ο πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΝΔ είναι το κεντροδεξιό κόμμα της χώρας και ο πρωθυπουργός είναι φορέας του ηθικά ελέγξιμου «μητσοτακισμού». Το ζήτημα της ηθικής ανωτερότητας των σοσιαλιστικών ιδεών και των κομματικών εκδηλώσεών της επανέρχεται, με έμμεσο τρόπο, όχι από την πόρτα αλλά από το παράθυρο: «Μόνο τους εργαλείο (σ.σ.: της ΝΔ και του πρωθυπουργού) ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός ποιος είναι χειρότερος υπονομευτής των θεσμών», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, με ηθική αυτοπεποίθηση.

Τον κ. Ν. Ανδρουλάκη και την αναφορά του σε αυτήν την ηθική ανωτερότητα των σοσιαλιστικών αρχών «προσγειώνει», λίγες ώρες αργότερα, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία δημόσια υποστηρίζει ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξης για το επίμαχο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Δεδομένης της έρευνας, η Εύα Καλή θα πρέπει να αντικατασταθεί ως αντιπρόεδρος του ΕΚ προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του θεσμού και η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ζητήματα θεσμικής αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης των πολιτών βάζει στο τραπέζι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μια από τις παλαιότερες και ευρείες πολιτικές οικογένειες της αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιμένει, ωστόσο, στο ηθικό σοσιαλιστικό προβάδισμα έναντι της ηθικά ευάλωτης κεντροδεξιάς και του «μητσοτακισμού».

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι ειλικρινής ως προς τις προθέσεις της, όταν αφήνει ηθικά υπονοούμενα και αιχμές εναντίον του φιλελεύθερου και συντηρητικού χώρου, σε πείσμα όσων ομολογεί, με την δέουσα παρρησία και ευθύτητα η Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα. Και είναι ειλικρινής, γιατί είναι πεπεισμένη πως η ηθική, αυτό το σύστημα κανόνων που ρυθμίζουν τα θεμέλια των σχέσεών μας με τους εαυτούς μας και με τους άλλους, είναι μέρος του εποικοδομήματος, το οποίο καθορίζεται, σε τελικό βαθμό, από την κοινωνικοοικονομική υποδομή.

Οι ηθικές σχέσεις είναι λοιπόν κοινωνικές σχέσεις. Και οι κοινωνικές σχέσεις, στο σύμπαν των εγχώριων σοσιαλισμών, δεν υπάρχουν, με τη σειρά τους, καθαυτές, έξω από τα συγκεκριμένα ανθρώπινα άτομα της συγκεκριμένης κοινωνίας. Είναι έκφραση των ιστορικά διαμορφωμένων ιδιοτήτων των ανθρώπων, οι οποίες, ως ένα βαθμό, τα καθορίζουν και για μια περίοδο τους επιβάλλονται.

Ο κόσμος, όπως διαβάζουν ορισμένοι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες την ιστορική πράξη αποκαλύπτει, εξελίσσεται. Ένας νέος τρόπος παραγωγής ωριμάζει στο εσωτερικό του προηγούμενου, μέσα από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και την εξέλιξη των ιδεών και των ανθρώπινων σχέσεων. Μέρος αυτών των ιδεών και των σχέσεων είναι η ηθική. Άρα, η ΝΔ, η κεντροδεξιά, οι «Μητσοτάκηδες» δεν είναι παρά φορείς και πρόσωπα με εξ ορισμού, με εξ φύσεως, περιορισμένη ηθική και πολιτικά εργαλεία στα χέρια των εμίρηδων και των αστών.

Βέβαια, αυτή η θεωρία, που επιμένει, προσκρούει στις αντιφατικότητες της ανθρώπινης φύσης, στις αδυναμίες και στα τρωτά σημεία που από τη φύση μας έχουμε ο καθένας από εμάς. Για αυτό, κυρίως, η θεωρία αυτή στην πράξη γίνεται ψυχρή, παγερή, οδηγεί σε περιθωριοποιήσεις των πολιτικά ετερόδοξων, χθες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σήμερα κάπου στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments