Διεθνή

Le Monde: «Πάση θυσία αντίσταση στον τουρκικό επεκτατισμό στα κουρδικά εδάφη»

Le Monde: «Πάση θυσία αντίσταση στον τουρκικό επεκτατισμό στα κουρδικά εδάφη»

Πηγή Φωτογραφίας: Ugur Can/DHA via AP

Το αποτέλεσμα της ισορροπίας δυνάμεων με την Τουρκία θα είναι καθοριστικό για τις αυριανές προκλήσεις ασφαλείας, διαβεβαιώνει ο Γάλλος συγγραφέας Patrice Franceschi. Για τον συγγραφέα, ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να συνεχίσουν να αντιστέκονται στον Τούρκο πρόεδρο.

Στις 20 Νοεμβρίου, κατά παράβαση όλων των διεθνών νόμων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η καταγωγή της Τουρκίας, επιτέθηκε στους Κούρδους της Συρίας με μια μαζική επίθεση από την αεροπορία, τα drones και το πυροβολικό του. Ο στόχος ήταν να μπει ένα τέλος σε αυτούς τους «τρομοκράτες» στους οποίους αποδίδει –αφού χρειάζεται πρόσχημα– την επίθεση που έγινε λίγες μέρες νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη. Μεγαλειώδης παραποίηση της πραγματικότητας. Οι Κούρδοι πάντα πρόσεχαν να μην προκαλούν τον ισχυρό γείτονά τους, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια μπλοκάρουν τον τουρκικό επεκτατισμό στην περιοχή πολεμώντας ισλαμιστικές ομάδες που εργαλειοποιούνται από την Άγκυρα. Για τον Ερντογάν η κουρδική κλειδαριά πρέπει να σπάσει.

Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από εξακόσια χτυπήματα κατά μήκος των 800 χιλιομέτρων των συνόρων που χωρίζουν τη Συρία από την Τουρκία. Όπως οι Ρώσοι στην Ουκρανία, ο Ερντογάν επιτίθεται κυρίως στις κουρδικές πολιτικές υποδομές: σιλό σιτηρών, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, σχολεία, νοσοκομεία, τα πάντα.

Μια σύντομη ιστορική υπενθύμιση για να υπογραμμιστεί πόσο αυτή η επίθεση μιας άνευ προηγουμένου βίας αφορά άμεσα την ασφάλειά μας: από το 2015, η υποστήριξη που παρέχει ο διεθνής συνασπισμός στους Κούρδους και τους χριστιανούς και Άραβες συμμάχους τους για να νικήσουν το Daesh [αραβικό ακρωνύμιο για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος], υπεύθυνοι για τις επιθέσεις που γνωρίζουμε ότι επέτρεψαν, στο τέλος ενός νικηφόρου πολέμου, τη δημιουργία το 2019 μιας πραγματικής αντι – ισλαμιστικής ασπίδας στη βόρεια Συρία, σε μια μεγάλη περιοχή όπως τέσσερις φορές ο Λίβανος – που δεν είναι τίποτα. Ήμασταν για πολύ καιρό προστατευμένοι από την αναζωπύρωση τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments