Οικονομία

Νόμος Κατσέλη 2022: Τι αλλάζει με νέα εγκύκλιο από την ΑΑΔΕ

Νόμος Κατσέλη 2022: Τι αλλάζει με νέα εγκύκλιο από την ΑΑΔΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Σε διαγραφή οφειλών των ευάλωτων νοικοκυριών που είχαν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και εξυπηρετούν επί μια τριετία τη ρύθμιση που είχε εγκρίνει το δικαστήριο, προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Σε διαγραφή οφειλών των ευάλωτων νοικοκυριών που είχαν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και εξυπηρετούν επί μια τριετία τη ρύθμιση που είχε εγκρίνει το δικαστήριο, προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 οφειλέτες, από τους 200.000 που έκαναν αίτηση για την υπαγωγή τους στο νόμο, εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές διευθετήθηκαν με δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, για να διαγραφεί το υπόλοιπο της οφειλής, δεν αρκεί να πληρώνει ο οφειλέτης τις δόσεις του προς την εφορία επί τριετία, αλλά θα πρέπει να είναι συνεπής και προς τους υπόλοιπους πιστωτές.

Επίσης, διευκρινίζεται πως η διαγραφή μπορεί να γίνει ακόμη και σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη από τον εκκαθαριστή.

Τι προέβλεπε ο Νόμος

Η διάταξη – «κλειδί» του νόμου 3869/2010 προέβλεπε ότι η κανονική εκτέλεση από τον οφειλέτη των υποχρεώσεών του, όπως απορρέουν από τη δικαστική απόφαση, δηλαδή η συμμόρφωση προς την υποχρέωση σύμμετρων καταβολών προς όλους τους πιστωτές για χρονικό διάστημα τριών ετών, συνεπάγεται την απαλλαγή του οφειλέτη από «κάθε τυχόν υφιστάμενο υπόλοιπο οφειλής» αναφορικά με τις οφειλές που εντάχθηκαν στη ρύθμιση. Κι επειδή παρήλθε η τριετία από τις πρώτες αποφάσεις Ειρηνοδικείων, οι εφορίες ζήτησαν οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούν αναφορικά με χρωστούμενα από φορολογικές οφειλές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο μπορούμε, όμως, να έχουμε πλήρη ανατροπή των δεδομένων ήτοι αντί απαλλαγής, ο οφειλέτης να κυνηγηθεί, με αίτηση έκπτωσης από την προστασία του νόμου Κατσέλη, σε περίπτωση που από δόλο ή βαριά αμέλεια:  έχει παραβεί το καθήκον ειλικρινούς δήλωσης για τα περιουσιακά του στοιχεία και τα εισοδήματά του ή  παραλείψει να συμπεριλάβει στην κατάσταση πιστωτών, κάποιους πιστωτές του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments