Διεθνή

Για την ενεργειακή συμφωνία του Ερντογάν με το Τουρκμενιστάν  

Για την ενεργειακή συμφωνία του Ερντογάν με το Τουρκμενιστάν  

Πηγή Φωτογραφίας: cpw/hurriyetdailynews

Ο Ερντογάν ονειρεύεται από καιρό να χρησιμοποιήσει τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, στα σύνορα της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, για να την καταστήσει ένα από τα κύρια παγκόσμια κέντρα εμπορίας ενέργειας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από την Ευρώπη προς το, πλούσιο σε ενέργεια, Τουρκμενιστάν μέσω Τουρκίας. Πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξεί να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Αλλά σε αυτή την περιοχή και στην Άγκυρα, η Ρωσία καταφέρνει να αυξάνει ταυτόχρονα την επιρροή της.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίζεται την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκμενιστάν και Ευρώπης, στη βάση του ίδιου μοντέλου με αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Trans – Anatolian. Αυτή μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη με διάδρομο μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε , σε τριμερή σύνοδο κορυφής με τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν: «Μεταφέρουμε αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη μέσω (του υπάρχοντος) διαδρόμου, που είναι η ραχοκοκαλιά του αγωγού φυσικού αερίου της Υπερανατολίας. Πρέπει να ξεκινήσουμε τις εργασίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στις δυτικές αγορές με τον ίδιο τρόπο».

Το νέο έργο θα μπορούσε να συνδέσει το Τουρκμενιστάν με τον υπάρχοντα αγωγό μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας. Ένα όφελος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα είχε μια νέα πηγή ανεφοδιασμού, μειώνοντας εν τω μεταξύ την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενέργειες, όπως ήθελε να κάνει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν ονειρεύεται από καιρό να χρησιμοποιήσει τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, στα σύνορα της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, για να την καταστήσει ένα από τα κύρια παγκόσμια κέντρα εμπορίας ενέργειας.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος παίζει σε δύο κατηγορίες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ συνομιλεί και με την Ουκρανία, με την οποία φροντίζει να διατηρεί, όσο μπορεί, καλές σχέσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments