Διεθνή

Τουρκία: Κύμα οργής για την καταδίκη Ιμάμογλου- Στους δρόμους χιλιάδες Τούρκοι

Τουρκία: Κύμα οργής για την καταδίκη Ιμάμογλου- Στους δρόμους χιλιάδες Τούρκοι
Η άνετη νίκη του Ιμάμογλου στην επαναληπτική ψηφοφορία το 2019 τερμάτισε την 25ετή διακυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους διαδηλώνοντας για την καταδίκη και την πολιτική απαγόρευση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη τον Ιμάμογλου, δημοφιλή αντίπαλο του Ερντογάν, σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών, κάτι που όπως και η απαγόρευση πρέπει να επιβεβαιωθεί από το εφετείο. Η ετυμηγορία προκάλεσε ευρεία κριτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως κατάχρηση της δημοκρατίας.

Καθώς ακουγόταν πατριωτική μουσική, το πλήθος κυμάτισε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από το οποίο ήταν τυλιγμένο ένα τεράστιο πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της Τουρκίας, του οποίου οι κοσμικές αρχές λένε οι αντίπαλοι του Ερντογάν απειλούνται.

«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη… Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος.

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, που πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο, θα μπορούσαν να αποδειχθούν μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις για τον επί δύο δεκαετίες στην εξουσία  Ερντογάν, καθώς οι Τούρκοι παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και το βυθισμένο νόμισμα. Η λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα.

Ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για προσβολή δημοσίων αξιωματούχων σε μια ομιλία που έκανε μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019. Οι επικριτές λένε ότι τα τουρκικά δικαστήρια υπακούουν στη θέληση του Ερντογάν. Η κυβέρνηση λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο.

«Τους κερδίσατε ήδη δύο φορές και θα το κάνετε ξανά», είπε ο Ιμάμογλου στο πλήθος, αναφερόμενος στην αρχική ψηφοφορία το 2019 την οποία κέρδισε, αλλά ακυρώθηκε για να την ξανακερδίσει τελικά.

“Και τα 16 εκατομμύρια Κωνσταντινούπολης, το έθνος μας και η μεγάλη τουρκική συμμαχία μας είναι πίσω μου. Θα αλλάξουμε αυτή τη σειρά στις εκλογές του επόμενου έτους”, είπε.

Η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε κατά του Ερντογάν, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Ιμάμογλου, δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για έναν προεδρικό υποψήφιο. Ο Ιμάμογλου θεωρείται πιθανός αμφισβητίας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα νικούσε τον Ερντογάν.

Η απόφαση του δικαστηρίου, εάν επικυρωθεί, θα του απαγόρευε τη συμμετοχή.

“Είμαστε εδώ σήμερα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τις ψήφους εκατομμυρίων ανθρώπων από την Κωνσταντινούπολη. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχει κράτος δικαίου”, δήλωσε η Aslihan Gulhan, η οποία εργάζεται στον τουριστικό τομέα.

Ο Ιμάμογλου δικάστηκε για μια ομιλία στην οποία είπε ότι αυτοί που ακύρωσαν την αρχική ψηφοφορία του 2019 -στην οποία νίκησε οριακά έναν υποψήφιο του AKP- ήταν «ανόητοι». Ο Ιμάμογλου λέει ότι η παρατήρησή του ήταν μια απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια γλώσσα εναντίον του.

Η άνετη νίκη του στην επαναληπτική ψηφοφορία τερμάτισε την 25ετή διακυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments