Ελλάδα

Ποια θραύσματα των γλυπτών του Παρθενώνα επιστρέφουν στην Ελλάδα

Ποια θραύσματα των γλυπτών του Παρθενώνα επιστρέφουν στην Ελλάδα
«Ευγνωμοσύνη για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου» εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού

Ο Πάπας αποφάσισε να επιστρέψει τρία θραύσματα των γλυπτών του Παρθενώνα. Το πανευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euronews φιλοξενεί σχετικό αφιέρωμα.

Υπενθυμίζουμε ότι  Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εκφράσει, πριν από ελάχιστους μήνες, την πεποίθησή του ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρόκειται να επαναπατριστούν.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να επιστρέψει στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τρία θραύσματα του Παρθενώνα που εκτίθενται στις παπικές συλλογές και στα μουσεία του Βατικανού για περισσότερο από έναν αιώνα. Η Αγία Έδρα διευκρινίζει ότι ο Φραγκίσκος θα παραδώσει αυτά τα γλυπτά από τον Ναό της Αθηνάς στον προκαθήμενο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στο σχετικό ανακοινωθέν αναφέρεται με ενάργεια ότι «ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εξετίθεντο σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το πρώτο θραύσμα, κατά με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια, ενώ το τρίτο θραύσμα είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Αυτά τα τρία γλυπτά έφτασαν στο Βατικανό τον 19ο αιώνα με άγνωστο μέσο. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη τι θα κάνει μαζί τους μετά την ανάκτησή τους.

Η απόφαση του Πάπα είναι να αυξήσει την πίεση στη Βρετανία, η οποία αρνείται να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα Εγλίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα, παρά τις επίμονες αιτιάσεις της Αθήνας. Φαίνεται, πάντως, ότι οι σχετικές πιέσεις της Αθήνας έχουν αρχίσει να καρποφορούν.

Υπουργείο Πολιτισμού: «Ευγνωμοσύνη για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου»

«Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Στη ”δωρεά” του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος» τονίζει η ανακοίνωση με την οποία το ΥΠΠΟΑ και προσωπικά η υπουργός Λινά Μενδώνη εκφράζουν «ευγνωμοσύνη για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου».

«Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης δήλωσε: «Μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα 3 θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments