Διεθνή

Εξόργισε το Κίεβο ο Κίσινγκερ: Δεν έχει καταλάβει ακόμα τίποτα, ούτε τη φύση αυτού του πολέμου

Εξόργισε το Κίεβο ο Κίσινγκερ: Δεν έχει καταλάβει ακόμα τίποτα, ούτε τη φύση αυτού του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: ensquire

Για 2η φορά ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης εξοργίζει την Ουκρανία

Ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ είπε ότι πλησιάζει η ώρα για μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός άλλου καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, αλλά η κυβέρνηση του Κιέβου απέρριψε τα σχόλιά του ως «κατευνασμό του επιτιθέμενου» και είπε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία που να περιλαμβάνει εκχώρηση εδαφών.

Ο σχεδόν αιωνόβιος Κίσινγκερ,  και αρχιτέκτονας της πολιτικής χαλάρωσης του Ψυχρού Πολέμου έναντι της Σοβιετικής Ένωσης ως υπουργός Εξωτερικών υπό τους Ρεπουμπλικάνους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντήσει τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν πολλές φορές από τότε που έγινε πρόεδρος το 2000.

«Πλησιάζει η ώρα να αξιοποιήσουμε τις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή για την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων», έγραψε ο Κίσινγκερ στο περιοδικό The Spectator .

“Μια ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να συνδέσει την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ, όπως και να εκφραστεί. Η εναλλακτική της ουδετερότητας δεν έχει πλέον νόημα”, έγραψε ο Κίσινγκερ.

«Ο κ. Κίσινγκερ δεν έχει καταλάβει ακόμα τίποτα… ούτε τη φύση αυτού του πολέμου, ούτε τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια τάξη», δήλωσε στο Telegram ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Η συνταγή που ζητά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά φοβάται να πει δυνατά, είναι απλή: κατευνάστε τον επιτιθέμενο θυσιάζοντας τμήματα της Ουκρανίας με εγγυήσεις μη επίθεσης εναντίον των άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης».

Πρόσθεσε, «Όλοι οι υποστηρικτές των απλών λύσεων θα πρέπει να θυμούνται το προφανές: οποιαδήποτε συμφωνία με τον διάβολο – μια κακή ειρήνη σε βάρος των ουκρανικών εδαφών – θα είναι μια νίκη για τον Πούτιν και μια συνταγή επιτυχίας για τους αυταρχικούς σε όλο τον κόσμο».

Ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment, απέρριψε επίσης την πρόταση του Κίσινγκερ, λέγοντας σε μια ανάρτηση στο Twitter:

“Ο Χένρι Κίσινγκερ καλεί για κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των συνόρων πριν από τον πόλεμο 24/2 με τη Ρωσία να εκτονώνει τις κατακτήσεις της και τις διαπραγματεύσεις για εδάφη που κατέλαβε το 2014. Αυτό που δεν επιτρέπει ο Κίσινγκερ είναι η πολιτική και από τις δύο πλευρές να καθιστά αυτήν την ιδέα αδύνατη τώρα, ίσως ποτέ.”

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι ενώ οι περισσότερες συγκρούσεις καταλήγουν σε διαπραγματεύσεις, η εκτίμηση της CIA είναι ότι η Ρωσία δεν ήταν ακόμη σοβαρή για μια πραγματική διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Κίσινγκερ προειδοποίησε ότι οι επιθυμίες να καταστήσουν τη Ρωσία «ανίκανη», ή ακόμη και να επιδιώξουν τη διάλυση της, θα μπορούσαν να εξαπολύσουν χάος. Ούτε η Ουκρανία ούτε κανένα δυτικό κράτος έχουν υποστηρίξει κανένα από τα δύο μονοπάτια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments