Διεθνή

Le Monde: Μητσοτάκης – «Το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών»

Le Monde: Μητσοτάκης – «Το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών»
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών τροφίμων των νοικοκυριών, ανάλογα με το εισόδημα, ως μέτρο ενίσχυσης έναντι του πληθωρισμού.

«Από τον Φεβρουάριο, το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών των νοικοκυριών για έξι μήνες σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων», όπως αρτοποιεία ή ιχθυοπωλεία, δήλωσε ενώπιον της Βουλής πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2023. Η Ελλάδα παλεύει με τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε 12% τον Σεπτέμβριο πριν υποχωρήσει ελαφρά τον Οκτώβριο (9,1%).

Μηνιαίο πλαφόν ανά άτομο θα οριστεί στα 220 ευρώ, με προσαύξηση 100 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, με ανώτατο όριο τα 1000 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, με επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η χρηματοδότηση αυτού του μέτρου ενίσχυσης, αξίας 650 εκατ. ευρώ, θα ληφθεί από «το πλεονάζον εισόδημα δύο ελληνικών διυλιστηρίων», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ελληνική οικονομία μέσω του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη διατήρηση των επιδοτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. «Συνολικά, περισσότερα από 8 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε εθνικό επίπεδο», είπε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments