Διεθνή

Η συμβολική μάχη του Μπαχμούτ της Ουκρανίας

Η συμβολική μάχη του Μπαχμούτ της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/iskra.gr

Πρόκειται για τον Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονμπάς.

Από τον περασμένο Μάιο και με κορύφωση τις τελευταίες ημέρες, διεξάγεται μια σκληρή μάχη για μια μικρή ουκρανική πόλη, που δεν αριθμεί περισσότερους από 70000 κατοίκους και που έχει μετατραπεί σε ένα από τα μόνιμα σκηνικά του πολέμου ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Πρόκειται για τον Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η ένοπλη πάλη είναι πραγματικά οδυνηρή και για τις δύο πλευρές, που βλέπουν να χάνουν σημαντικό έμψυχο δυναμικό για να προχωρήσουν λίγες δεκάδες μέτρα και να επιστρέψουν, μετά από λίγες ημέρες, στο αρχικό τους σημείο. Το ζήτημα απασχόλησε και συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στρατιωτικών αναλυτών και ειδικών απεσταλμένων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τα κίνητρα αυτής της στάσης, Ρώσων και Ουκρανών.

Σε μελέτη του, το ερευνητικό κέντρο Action Resilience, σε ειδική μελέτη του, αποφαίνεται ότι, πράγματι, δεν υπάρχει η βούληση για την παραχώρηση ούτε σπιθαμής γης από την ουκρανική πλευρά. Ο λόγος για τον οποίο διεξάγεται η μάχη, είναι πλέον περισσότερο συμβολικός παρά ουσιαστικός.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ρώσοι έχουν ζωτική ανάγκη να σημειώσουν μια νίκη σε βάρος των Ουκρανών και να διευρύνουν, οριστικά, τις ήδη προσαρτημένες περιοχές. Ωστόσο, οι Ουκρανοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση για μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας τους.

Η μάχη του Μπαχμούτ δεν θα μπορούσε λοιπόν να ερμηνευθεί μόνο με τη λογική, υποστηρίζει η Action Resilience, αλλά και με συμβολικούς όρους. Οι Ρώσοι ελπίζουν πιθανώς να δημιουργήσουν μια μάχη φθοράς, παγιδεύοντας την Ουκρανία σε μια «δαπανηρή σύγκρουση».

Βέβαιον είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι η μάχη του Μπαχμούτ περιγράφεται ως μία από τις πιο αιματηρές μάχες του 21ου αιώνα, με το πεδίο της αναμέτρησης να περιγράφεται ως «δίνη» τόσο για τον ουκρανικό, όσο και τον ρωσικό στρατό. Οι εκατέρωθεν απώλειες είναι εξαιρετικά υψηλές, η πόλη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, γεμάτη διάσπαρτες οβίδες, και το ερευνητικό κέντρο κάνει λόγο για «μάχη που έχει τα χαρακτηριστικά της στρατιωτικής επιμονής που συναντάμε σε μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», κατά την έκφραση του ιστορικού των ένοπλων συγκρούσεων Cedric Mas.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments