Διεθνή

Ποιος καθορίζει τον κατώτατο μισθό στην Τουρκία;

Ποιος καθορίζει τον κατώτατο μισθό στην Τουρκία;

Πηγή Φωτογραφίας: Wikipedia

Αντιμέτωπος με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο Έρντογαν αυξάνει τον κατώτατο μισθό για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς να επιλύει, εντούτοις, το βιοποριστικό πρόβλημα των εργαζομένων

Αντιμέτωπος με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο Έρντογαν αυξάνει τον κατώτατο μισθό για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς να επιλύει, εντούτοις, το βιοποριστικό πρόβλημα των εργαζομένων σε μια καθημερινότητα, που έχει γίνει οικονομικά «απάλευτη», και με έναν πρόεδρο που καθορίζει το όριο των αυξήσεων σε συνεργασία, σχεδόν αποκλειστική, με τις πιο ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, που αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 84%, θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου στις 8.500 καθαρές τουρκικές λίρες, δηλαδή σε περίπου 455 ευρώ, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Πάνω από το 40% των Τούρκων ζει με τον κατώτατο μισθό, που αφορά περίπου επτά εκατομμύρια ανθρώπους στην Τουρκία. Η αύξηση ορίστηκε με την αντίθετη γνώμη των εργαζομένων, αλλά με την έγκριση εργοδοτών και κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τον νέο κατώτατο μισθό μαζί με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά μαζί και με τον πρόεδρο της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Εργοδοτικών Συνδικάτων (TİSK) Οζγκούρ Μπουράκ Ακκόλ, όπως αναφέρουν τα πρακτορεία Anadolu και Deutsche Welle.

Πιο αναλυτικά, ο Ερντογάν τόνισε ότι στις συνεδριάσεις που έγιναν στην ειδική επιτροπή για τον καθορισμό κατώτατο μισθού, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κοινή συναινετική απόφαση για τον κατώτατο μισθό. Ο Πρόεδρος της γείτονος συμπλήρωσε ότι ο ετήσιος μέσος ρυθμός αύξησης είναι πάνω από 70% και ότι το καθορισμένο ποσοστό είναι συμβατό με τις γενικές οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές της Τουρκίας.

Μιλώντας στη συνάντηση, ο επικεφαλής των εργοδοτικών συλλόγων δήλωσε ότι «το κράτος, ο εργαζόμενος και ο εργοδότης είναι μια οικογένεια» και ότι η πόλωση και οι συγκρούσεις δεν ταιριάζουν σε αυτή την οικογένεια. «Ο κατώτατος μισθός αντιστοιχεί στο βασικό επίπεδο διαβίωσης. Πρέπει να είναι λογικός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η εργοδοτική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η επίσημη ζήτηση για κατώτατο μισθό ήταν εννέα χιλιάδες λίρες. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, σε δήλωσή του μετά την τρίτη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής, δήλωσε ότι «η πρότασή μας για τον κατώτατο μισθό είναι εννέα χιλιάδες τουρκικές λίρες, εάν ο αριθμός είναι παρακάτω, δεν θα είμαστε στο τραπέζι». Το ποσό που καθορίστηκε σήμαινε αύξηση 63,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και 112% αύξηση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ενώ ο κατώτατος μισθός που ζητήθηκε ήταν 1.215 λίρες πάνω από το όριο της πείνας, αλλά κινούνταν πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του κατά τα τελευταία 24 χρόνια, ο κατώτατος μισθός αφορά το 49% του κόσμου της εργασίας συνολικά και το 70% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ειδικότερα. Βέβαια, εξ ορισμού ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζει το ελάχιστο για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, αλλά στην τουρκική οικονομία, υπάρχει μια εργοδοτική οίηση, όπως καταγγέλλεται από μερίδα του αντιπολιτευτικού Τύπου, οίηση που τους εμποδίζει να δουν τη συσσώρευση κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments