Ελλάδα

Αποθεματικό ύψους 330 εκατ. ευρώ έχει συγκεντρωθεί από τις εισφορές ανεργίας των επαγγελματιών

Αποθεματικό ύψους 330 εκατ. ευρώ έχει συγκεντρωθεί από τις εισφορές ανεργίας των επαγγελματιών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το μέλλον του αποθεματικού των 330 εκατ. ευρώ βρίσκεται πλέον υπό διερεύνηση από πλευράς κυβέρνησης

Αποθεματικό ύψους 330 εκατ. ευρώ έχει συγκεντρωθεί στα ταμεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (τέως ΟΑΕΔ) από τις εισφορές ανεργίας τις οποίες καταβάλλουν κάθε μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο λόγος για την εισφορά 10 ευρώ/μήνα, η οποία προβλέπεται από το 2011 στο ασφαλιστικό “πακέτο” των ελεύθερων επαγγελματιών δηλαδή των εμπόρων, βιοτεχνών, αυτοκινητιστών αλλά και των αυταπασχολούμενων μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, από τις εισφορές ανεργίας των αυτασφαλισμένων του τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ) έχουν συγκεντρωθεί πόροι ύψους 255 εκατ. ευρώ, ενώ από τις εισφορές των αυτασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) έχουν συγκεντρωθεί 75 εκατ. ευρώ.

Η βασική αιτία για την οποία έχει συσσωρευτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό ως αποθεματικό του ειδικού λογαριασμού είναι πως ένα πολύ μικρό μέρος των εισφορών, οι οποίες αποταμιεύονται στον σχετικό ειδικό λογαριασμό της ΔΥΠΑ, δαπανάται για επιδόματα ανεργίας (τέως) επαγγελματιών, εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων καταβολής τους.

Η μόνη περίπτωση σχετικά υψηλής δαπάνης με πόρους του εν λόγω λογαριασμού ήταν εκείνη της καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης που δόθηκε στους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, οικονομολόγους κλπ κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, το 2020 (γύρω στα 40 εκατ. ευρώ).

Το μέλλον του αποθεματικού των 330 εκατ. ευρώ βρίσκεται πλέον υπό διερεύνηση από πλευράς κυβέρνησης, μαζί με το μέλλον της ίδιας της εισφοράς των 10 ευρώ/μήνα την οποία καταβάλλουν οι αυταπασχολούμενοι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Capital.gr παραμένει υψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείο το ενδεχόμενο κατάργησης της εν λόγω εισφοράς προκειμένου να ελαφρυνθεί το συνολικό πακέτο των εισφορών των επαγγελματιών το 2023, δεδομένης της εξαγγελθείσας αύξησης των άλλων εισφορών τους (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού, εφάπαξ) κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού το 2022 (δηλαδή κατά 9,9%). Σε περίπτωση αφαίρεσης της εισφοράς ανεργίας, το συνολικό ασφαλιστικό πακέτο θα αυξηθεί κατά 5,9% και όχι 9,9%.

Τα ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές θα αναρτηθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου και έτσι ενδεχόμενη κατάργηση της εισφοράς ανεργίας για τους επαγγελματίες (αφού προηγηθεί κατάθεση – ψήφιση σχετικής τροπολογίας) θα πρέπει να έχει συντελεστεί έως τότε.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr, πως ακόμη και σε περίπτωση κατάργησης της σχετικής εισφοράς, δεν θα καταργηθεί αυτόματα το επίδομα ανεργίας στους επαγγελματίας, αλλά θα διατηρηθεί ένα πολύ μικρό μέρος του (καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που το παίρνουν διαχρονικά) για την καταβολή του σε όσους το δικαιούνται.

Όσον αφορά το άλλο, μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού (δηλαδή πλην εκείνου που θα διατηρηθεί για την καταβολή επιδομάτων) εξετάζονται -χωρίς ακόμη να έχει “κλειδώσει” κάποια- διάφορες προτάσεις για τη χρήση του προς όφελος όσων έχουν καταβάλει έως σήμερα τις σχετικές εισφορές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο διατήρησης της εισφοράς των 10 ευρώ, αλλά με άλλο σκοπό, στα πλαίσια της ασφάλισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments