Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr

Με την
Σοφία Χύτου

ΔΥΠΑ: Ποια είναι η ενίσχυση όταν λήγει το επίδομα ανεργίας με μόλις 2 δικαιολογητικά

Ειδικό βοήθημα σε όσους ασφαλισμένους είναι άνεργοι επί τρεις μήνες χορηγεί άμεσα ο ΟΑΕΔ.

Ειδικό βοήθημα σε όσους ασφαλισμένους είναι άνεργοι επί τρεις μήνες χορηγεί άμεσα ο ΟΑΕΔ. Χορηγείται σε όσους  έχει λήξη η τακτική επιδότηση τους από τη ΔΥΠΑ. Προϋπόθεση οι άνεργοι να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που δεν δικαιούνται εποχικό επίδομα.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό επίδομα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο ημερολογιακό έτος.

Προϋποθέσεις

  • να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.)
  • το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του/της ασφαλισμένου/-ης να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Για το έτος 2022 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 12.619,22 €. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.

Δικαιολογητικά

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται:

  • αντίγραφο του πλέον πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος. (Το δικαιολογητικό αυτό θα προσκομίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ)
  • αριθμός καταθετικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Διάρκεια και ποσό επιδότησης:

Οι ασφαλισμένοι/-ες μπορούν να λάβουν το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος.

Σε περίπτωση που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μία φορά στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων, η οποία είναι απαραίτητο να πληρούνται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι/-ες πρέπει να έχουν τεθεί, για όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα, στη διάθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του Οργανισμού.

Το ποσό του βοηθήματος ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.