Πολιτική

Οι διδαχές Λούλα στον Τσίπρα

Οι διδαχές Λούλα στον Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Ο πρόεδρος του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία και άλλων προοδευτικών δυνάμεων επισκέφθηκε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα

Ο πρόεδρος του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία και άλλων προοδευτικών δυνάμεων επισκέφθηκε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του, αλλά δεν γνωστοποιήθηκαν τα περιεχόμενα των «μαχών», που διαβάζουμε ότι έδωσε ο Α. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησής του με τους «συνεπείς δεξιούς» Ανεξάρτητους Έλληνες του λαϊκιστή Π. Καμμένου. Ο Λούλα πρέπει πράγματι να αντιμετωπίσει σοβαρά και επείγοντα προβλήματα. Ευχάριστα και αρκούντως καλλιτεχνικά τα περί μαχών της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά ο πολίτης περιμένει να μάθει από συναισθηματικά φορτισμένες προσωπικότητες με ποιον συγκεκριμένο τρόπο έδωσαν μάχες για την «οικονομική κρίση, τη λύση του Μακεδονικού, την Κύπρο και το Αιγαίο, τη στάση της Ευρώπης στο Ουκρανικό αλλά και τη μάχη της ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς».

Μα ακριβώς πρώτο σοβαρό πρόβλημα του Λούλα είναι, πέρα από συρραφές αφορισμών, να αντιμετωπίσει τον Τραμπ της Βραζιλίας, πολιτικό πρόσωπο αναφοράς για πολιτικά τραγικές προσωπικότητες όπως ήταν, κάποτε, ο συγκυβερνήτης του Α. Τσίπρα. Ο Λούλα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση μιας μεγάλης χώρας, στην αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν και εφόσον του επιτραπεί να ορκιστεί από τους radical μπολσοναριστές, οι οποίοι διαδηλώνουν, ζητώντας ανοιχτά στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή της πλειοψηφίας Λούλα. Το πολιτικό πρόβλημα του νέου Βραζιλιανού προέδρου είναι ακόμη άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σε αυτό το πολιτικό πρόβλημα έρχεται να προστεθεί το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα των Βραζιλιάνων. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ οφείλουν οι Βραζιλιάνοι. Ακόμη και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών οφείλουν χρήματα. Και για να αποκαταστήσει την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να τα βάλει στα ίσα με όλο αυτό το δίκτυο λαθρεμπορίου ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι στερούν – κυριολεκτικά – τη ζωή από χιλιάδες νέους και νέμονται τον συλλογικά παραγόμενο πλούτο, προς όφελος μιας χούφτας ηθικώς αξιοθρήνητων περιπτώσεων.

Το τρίτο πρόβλημα, που κληροδοτεί ο Μπολσονάρου στον Λούλα, είναι η καλπάζουσα περιβαλλοντική καταστροφή. Μετά από χρόνια καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου επί ημερών Μπολσονάρου, οι Βραζιλιάνοι στράφηκαν προς έναν υποψήφιο, ο οποίος τους υποσχέθηκε την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σχεδίου μηδενικής αποψίλωσης και δενδροφυτεύσεων. Βέβαια, οι δενδροφυτεύσεις είναι ακόμη «έκφραση προσκοπισμού», αποκομμένου από τα ταξικά πρόσημά τους και το ριζοσπαστικό προσανατολισμό που οφείλει να έχει κάθε οικολογική πολιτική, όπως συνηθίζει να υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, αλλά ελπίζεται να μην είναι, πλέον, αυτή και η θέση του επικεφαλής της, μετά τη συνάντησή του με τον νέο Βραζιλιάνο πρόεδρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments