Διεθνή

ΕΕ: Η σουηδική προεδρία συντονίζει τον αγώνα κατά της Covid – 19

ΕΕ: Η σουηδική προεδρία συντονίζει τον αγώνα κατά της Covid – 19

Πηγή Φωτογραφίας: skynews/analitis.gr

Η Σουηδία παρέλαβε τη «σκυτάλη» από την Τσεχία για την άσκηση της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επόμενου έξι μήνες. Πρώτη προτεραιότητα ο συντονισμός  κοινής δράσης κατά της νέας υπομετάλλαξης της Covid – 19.

Η Σουηδία παρέλαβε τη «σκυτάλη» από την Τσεχία για την άσκηση της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επόμενου έξι μήνες. Πρώτη προτεραιότητα ο συντονισμός  κοινής δράσης κατά της νέας υπομετάλλαξης της Covid – 19.

Ανεξάρτητα από τον πολιτικό προσανατολισμό της νέα σουηδικής, κυβερνητικής πλειοψηφίας, η σκανδιναβική χώρα έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τα ζητήματα, που δημιουργεί η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Κίνας, η οποία, άλλοτε ακολουθεί πολιτικές μηδενικής ανοχής, άλλοτε χαλαρώνει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορά της.

Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί από τις υπομεταλλάξεις του ιού. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και περιμένει την Τετάρτη, οπότε και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), υπό την προεδρία της Σουηδίας για έξι μήνες, πρόκειται να συζητήσουν μια κοινή απάντηση που θα υιοθετηθεί όσον αφορά τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.

 Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλουν ήδη τεστ Covid, το οποίο η Γερμανία αρνείται να κάνει.

Πιο ειδικά, η Στοκχόλμη αποφάσισε να ενεργοποιήσει το IPCR, τον Μηχανισμό της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Αντιμετώπισης Κρίσεων. Πρόκειται για ένα θεσμικό εργαλείο που επιτρέπει στο Συμβούλιο να αντιδρά γρήγορα, σε επίπεδο πολιτικό, σε καταστάσεις κρίσης. Ζητούμενο είναι να βρεθεί κοινή απάντηση από μεθαύριο εν όψει της άφιξης επισκεπτών από την Κίνα, όπου η εκτός ελέγχου επιδημία της Covid – 19 έχει ξεφύγει από τον κυβερνητικό έλεγχο.

Στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων υπουργών Υγείας είχαν μια πρώτη συνάντηση και συνεννόηση μεταξύ τους, χωρίς να καθορίσουν κοινή θέση και κοινή πολιτική.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστάτησαν στην απόφαση να επιβάλουν τεστ Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα. Ένα μέτρο που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θεωρεί «αδικαιολόγητο», επικαλούμενο το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη. Αυτή είναι και η προσέγγιση της Γερμανίας, Γερμανία, η οποία ζήτησε την Παρασκευή να καθιερωθεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ένα σύστημα παρακολούθησης για νέες, δυνητικά επικίνδυνες, παραλλαγές της Covid-19 και η οποία απέρριψε, σε αυτό το στάδιο, τεστ για ταξιδιώτες από τα κινεζικά αεροδρόμια.

Ακόμη, η Γαλλία, η οποία δεν θα εμποδίσει τους μολυσμένους ταξιδιώτες να εισέλθουν στην επικράτειά της, διενεργεί τυχαίους δοκιμαστικούς ελέγχους από την 1η Ιανουαρίου, με τα θετικά δείγματα να εξετάζονται συστηματικά προκειμένου να ανιχνευθούν τυχόν νέες παραλλαγές του ιού. Οι ταξιδιώτες, σύμφωνα με το γαλλικό σχέδιο, θα δεσμεύονται να απομονωθούν κατά την αναχώρησή τους, εάν τα τεστ αποδειχθούν θετικά στον ιό. Τέλος, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στις πτήσεις που αναχωρούν από την Κίνα προς τη Γαλλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments