Διεθνή

Η Κίνα απειλεί με «αντίμετρα»

Η Κίνα απειλεί με «αντίμετρα»

Πηγή Φωτογραφίας: BBC/cnn

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα, η οποία απειλεί να απαντήσει με τη λήψη αντιμέτρων εναντίον όσων χωρών έχουν επιβάλει πρόσθετα μέτρα ελέγχου των ταξιδιωτών που φθάνουν από το Πεκίνο σε ξένα αεροδρόμια.

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα, η οποία απειλεί να απαντήσει με τη λήψη αντιμέτρων εναντίον όσων χωρών έχουν επιβάλει πρόσθετα μέτρα ελέγχου των ταξιδιωτών που φθάνουν από το Πεκίνο σε ξένα αεροδρόμια.

Ιδιαίτερα, το σοσιαλιστικό καθεστώς καταδίκασε σήμερα την επιβολή τεστ Covid από δώδεκα χώρες σε ταξιδιώτες από την Κίνα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να λάβει «αντίμετρα» ως αντίποινα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, «ορισμένες χώρες έχουν θέσει περιορισμούς εισόδου που απευθύνονται μόνο σε Κινέζους ταξιδιώτες. Αυτό όμως δεν έχει επιστημονική βάση και ορισμένες πρακτικές είναι απαράδεκτες. Η πατρίδα μας μπορεί να λάβει αντίμετρα, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».

Προς την ίδια κατεύθυνση,  ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Chaoyang στο Πεκίνο υποστηρίζει πως «οι σοβαρές και κρίσιμες μορφές της νόσου αντιπροσωπεύουν το 3% έως 4% των μολυσμένων ασθενών που εισάγονται προς το παρόν σε ειδικά νοσοκομεία στο Πεκίνο».

Συνολικότερα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν την κλίμακα της επιδημίας COVID – 19 που παρατηρήθηκε στην Κίνα μετά την πρόσφατη άρση των περιορισμών. Οι τοπικοί ειδικοί πρόκειται να κάνουν απολογισμό κατά την διάρκεια της ημέρας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ). Τα στελέχη του ΠΟΥ δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να λάβουν ακριβείς πληροφορίες για την επιδημιολογική κατάσταση και την εξέλιξη του ιού.

Το Πεκίνο σκληραίνει λοιπόν τη στάση του, στις παραμονές της συνεδρίασης του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων του Συμβουλίου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να λάβει ορισμένα κοινά μέτρα σε ευρωενωσιακό επίπεδο.

Η ειλικρίνεια των επιδημιολογικών δεδομένων που παρέχει η Κίνα από την έναρξη της επιδημίας αποτελεί ήδη αντικείμενο αρκετών επιφυλάξεων.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε στα τέλη το προηγούμενου μήνα ότι σταματά τη δημοσίευση καθημερινών επιδημιολογικών αναφορών για μολύνσεις και θανάτους, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, αν και ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα καλέσει τις κινεζικές υγειονομικές αρχές τις τελευταίες ημέρες να μοιράζονται τακτικά ακριβείς και σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία του ιού και την κατάσταση της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των νοσηλειών, των θανάτων και της κατάστασης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Τις παραμονές της αλλαγής του νέου έτους, ο πρόεδρος της χώρας κάλεσε σε μια νέα ενότητα και για μια νέα εποχή αγώνα που χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους, ηγεσία και πολίτες. Μια ορισμένη αντίφαση είναι πασιφανής. Σήμερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποβαθμίζει τους κινδύνους από την νέα εξάπλωση και απειλεί ακόμη και με αντίμετρα, ενώ ο πρόεδρος της χώρας απευθύνει κάλεσμα αγώνα και ενότητας: «Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας η πλειονότητα των εργαζομένων, κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι απλοί εργαζόμενοι πολίτες αψήφησαν τις κακουχίες και συνέχισαν (τη ζωή τους) θαρραλέα. Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση, είναι ακόμη μια εποχή για αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά κι η ανατολή είναι μπροστά μας. Ας εργαστούμε σκληρότερα, η επιμονή σημαίνει νίκη και η ενότητα σημαίνει νίκη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments