Διεθνή

Le Monde: Επιστρέφει στην Ελλάδα η ζωφόρος του Παρθενώνα;

Le Monde: Επιστρέφει στην Ελλάδα η ζωφόρος του Παρθενώνα;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εδώ και σαράντα χρόνια η Αθήνα ζητά από το Λονδίνο την επιστροφή ζωφόρου 75 μέτρων που αποσπάστηκε από το περίφημο αρχαίο κατάλοιπο. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζεται ότι τα μάρμαρα αυτά αποκτήθηκαν νόμιμα, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ήταν αντικείμενο «λεηλασίας». Όμως, μια ιστορική συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ενημερώνει η Monde.

Θα ήταν το αποκορύφωμα μιας σαραντάχρονης κόντρας. Τα γλυπτά μάρμαρα του Παρθενώνα που κρατούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν «σύντομα» να παραδοθούν στην Ελλάδα χάρη σε μια σημαντική συμφωνία που ολοκληρώνεται μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο και της Αθήνας, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Telegraph την Τρίτη, 3 Ιανουαρίου.

Ένας βρετανικός νόμος του 1963 απαγορεύει στο μουσείο να μεταφέρει ή να πουλά αντικείμενα από τη συλλογή του. Όμως ο πρόεδρος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, βρήκε μια λύση που θα παρακάμπτει αυτό το εμπόδιο: η συμφωνία θα προέβλεπε, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η The Telegraph, τον επαναπατρισμό «το συντομότερο δυνατό» των ελληνικών αρχαιοτήτων στο μια «πολιτιστική ανταλλαγή». Με άλλα λόγια, αυτά θα ήταν μακροπρόθεσμα δάνεια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments