Διεθνή

Χάρι: Πρίγκηπας ή αιώνια μετέφηβος;

Χάρι: Πρίγκηπας ή αιώνια μετέφηβος;

Πηγή Φωτογραφίας: newsit/Stephane de Sakutin/Pool Photo via AP

Σε κάθε θέση αντιστοιχεί όπως είναι γνωστό ένας ορισμένος ρόλος.

Σε κάθε θέση αντιστοιχεί όπως είναι γνωστό ένας ορισμένος ρόλος. Και ο ρόλος που μας καλούν οι άλλοι να διαδραματίσουμε, κινείται, θέλοντας και μη, αναφέρεται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές, οι οποίες είναι προκαθορισμένες – υπάρχουν δηλαδή πριν από εμάς και εμείς οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε. Το παράδειγμα του Πάρσονς είναι χαρακτηριστικό και ευχάριστο. Η υπάλληλος στο ταμείο του κινηματογράφου αμείβεται για να κόβει εισιτήριά μας: καταβάλλουμε το αντίτιμο και μας εξυπηρετεί, παρέχοντάς μας τις υπηρεσίες της. Αν όμως αρχίσει να μας περιγράφει επί μακρόν τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την ταινία και τον τύπο ποπ κορν που προτιμά, τότε η υπάλληλος βγαίνει από το ρόλο της και επιδίδεται σε προσωπικές περιγραφές, οι οποίες δεν είναι βέβαιον ότι μας ενδιαφέρει να ακούσουμε ως πελάτες. Μπορεί να μας ενδιαφέρει, μπορεί όχι.

Για να ασκηθεί λοιπόν ο ρόλος, ο πυρηνικός κοινωνικός ρόλος, πρέπει να έχουμε αντιληφθεί και – παραπέρα – να έχουμε κατανοήσει τα αιτήματα του ρόλου, να τα έχουμε κάνει κτήμα μας. Η υπάλληλος στο ταμείο οφείλει να έχει κατανοήσει τα του ρόλου της: πότε πρέπει δηλαδή να προσέρχεται στην ώρα εργασίας της, ποιες είναι ακριβώς οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου από αυτήν και ποια πρέπει να είναι, θεμελιακά, πριν και πάνω από όλα, η στάση της απέναντι στους πελάτες. Η περίπτωση του Πρίγκηπα Χάρι, Δούκα του  Έσσεξ, είναι «αντιγραφή επικόλληση» του ρόλου της υπαλλήλου που αρχίζει να αφηγείται ιστορίες και εντυπώσεις για το έργο και τη μάρκα των ποπ κορν.

Στο βιβλίο Απομνημονεύματα, διαβάζουμε ότι ο σαραντάρης Χάρι δεν διηγείται εμπειρίες από τα καθήκοντά του ως Πρίγκηπας, Δούκας του Έσσεξ, θέση και αξίωμα για τα οποία φορολογούνται οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν εξιστορεί τις πολιτικές εμπειρίες που αποκόμισε από την ενάσκηση των πριγκηπικών καθηκόντων του. Αυτός θα περίμενε κανείς, αυτή θα ήταν η προσδοκία του αναγνώστη του βιβλίου.

Απεναντίας, ο Χάρι γράφει σελίδες για τους Ταλιπάν που σκότωσε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, για τις ποσότητες κοκαΐνης που έχει καταναλώσει και τις υπέροχες απολαύσεις της, για την πρώτη φορά που απέκτησε σεξουαλικές εμπειρίες με μια γυναίκα ώριμης ηλικίας. Ο αναγνώστης όμως δεν περιμένει να ενημερωθεί για όλα αυτά. Πληρώνει ένα αντίτιμο, ως οφείλει και ως υπαγορεύει ο ρόλος του, για να μάθει – πρωτίστως – για τα πριγκηπικά πεπραγμένα του Χάρι, του σαραντάρη Χάρι. Είναι πιθανόν να ενδιαφερθεί και για όλες αυτές τις εξιστορήσεις, τις εκτός θέματος εκτενείς αναφορές, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για το τι έχει πράξει ο πρίγκηπας Χάρι, ο σαραντάρης πρίγκηπας Χάρι, ο οποίος, δυστυχώς, θυμίζει όλο και περισσότερο αιώνιο μετέφηβο που μόλις βγήκε από το ξενοδοχείο ημιπαραμονής της παρακάτω γωνιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments