Διεθνή

Euronews: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Χάρκοβο μετά την επίσκεψη Μπέρμποκ

Euronews: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Χάρκοβο μετά την επίσκεψη Μπέρμποκ

Πηγή Φωτογραφίας: slobodenpecat/REUTERS/Alexander Ermochenko/ UKRAINIAN FOREIGN MINISTRY

Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Χάρκοβο το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την απρόσμενη επίσκεψη  της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, που συνοδευόταν από τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Χάρκοβο το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την απρόσμενη επίσκεψη  της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, που συνοδευόταν από τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Όσο περισσότερο καθυστερεί» η απόφαση για επιπλέον βοήθεια, «τόσο περισσότερα θα είναι τα θύματα», «τόσο περισσότεροι θα είναι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων», σφυροκόπησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει το Βερολίνο να στείλει άμεσα στον ουκρανικό στρατό βαριά άρματα μάχης Leopard 2..

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε σειρά εκρήξεων στο Χάρκοβο, το οποίο τελευταία γινόταν σπάνια στόχος ρωσικών πληγμάτων.

«Μείνετε στα καταφύγια. Οι δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν για ακόμα μια φορά», προειδοποίησε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας, ο Ολέγκ Σινεγκούμποφ.

Δεν είναι γνωστό εάν υπήρξαν θύματα μέχρι στιγμής.

Η Αναλένα Μπέρμποκ πήγε στην πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που υπέστη μεγάλες καταστροφές στο ξεκίνημα; του πολέμου. Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στην «αλληλεγγύη» και στην «υποστήριξη» της Γερμανίας. Πρόσθεσε πως έφερε «νέο πακέτο» βοήθειας, 20 εκατομμυρίων ευρώ για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών και άλλων τόσων για την ανάπτυξη των υποδομών πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω Starlink. Ανακοίνωσε επίσης νέες παραδόσεις γεννητριών για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, που από τα τέλη της περασμένης χρονιάς βομβαρδίζονται συστηματικά από τον ρωσικό στρατό.

Η Ουκρανία από την πλευρά της αξιώνει να της σταλούν άρματα κύριας μάχης δυτικής κατασκευής, με το Βερολίνο να μην έχει δώσει ακόμη πράσινο φως στην προμήθεια Leopard.

Το Χάρκοβο υπέστη επανειλημμένα βομβαρδισμούς όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να κρατήσουν την πόλη. Το μέτωπο των μαχών έχει πλέον απομακρυνθεί, βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα από τα όρια της. Για τον Ντμίτρο Κουλέμπα, πρόκειται για «σύμβολο των επιτυχημένων ουκρανικών αντεπιθέσεων», που κατ’ αυτόν «αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει (τον πόλεμο) με επαρκή βοήθεια από τους εταίρους της».

Η κυρία Μπέρμποκ διαβεβαίωσε πως το Κίεβο μπορεί να λογαριάζει στην παράδοση όπλων που χρειάζεται για να «απελευθερώσει» τους πολίτες της Ουκρανίας «που υποφέρουν ακόμη από τον τρόμο της ρωσικής κατοχής».

Έπειτα από μήνες συζητήσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα στείλει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder ως την άνοιξη.

Ωστόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς οι Πράσινοι —το κόμμα της κυρίας Μπέρμποκ— και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται ολοένα πιο μεγαλόφωνα υπέρ της προμήθειας στο Κίεβο αρμάτων μάχης Λέοπαρντ.

«Δεν αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα λάβει γερμανικά άρματα μάχης Leopard, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας) γνωρίζει καλά ότι αυτό είναι απαραίτητο», είπε ο κ. Κουλέμπα.

Ρωσικοί ισχυρισμοί για ολοκληρωτική κατάληψη της Σολεντάρ

Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε πως οι μαχητές του κυρίευσαν την πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από σφοδρές εχθροπραξίες εδώ και αρκετές εβδομάδες, προσθέτοντας πως συνεχίζουν να δίνονται μάχες σε «αστικό περιβάλλον», σε κάποιους τομείς στο κέντρο της.

«Μονάδες της Βάγκνερ έχουν πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Σολεντάρ», διαβεβαίωσε ο κ. Πριγκόζιν μέσω ανακοίνωσης της υπηρεσίας Τύπου της εταιρείας του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο το ότι ακόμη και ο ίδιος έκανε λόγο για μάχες στο κέντρο καθιστά μάλλον αβέβαιο το κατά πόσον η Βάγκνερ και ο ρωσικός στρατός κυρίευσαν πράγματι «όλη» τη Σολεντάρ. Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο επικεφαλής της διαβόητης εταιρείας μισθοφόρων ανέφερε ακόμη πως μένει να ανακοινωθεί «ο αριθμός των αιχμαλώτων πολέμου» εντός της ημέρας..

Η Βάγκνερ ανέφερε μέσω Telegram πως έδωσε στους περικυκλωμένους Ουκρανούς στρατιωτικούς στη Σολεντάρ προθεσμία να παραδοθούν ως τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Η Σολεντάρ είναι και θα είναι πάντα ουκρανική!»

Η πόλη Σολεντάρ «είναι και θα είναι πάντα ουκρανική», ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, λίγη ώρα αφού η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner επεσήμανε ότι ελέγχει την πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Μπαχμούτ, την οποία  οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν από το περασμένο καλοκαίρι.

«Η Σολεντάρ είναι και θα είναι πάντα ουκρανική!», ανακοίνωσε στο Telegram ο ουκρανικός στρατός, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι αληθές» ότι ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν μπόρεσε να βρεθεί εντός των αλατωρυχείων της πόλης Σολεντάρ, όπως ισχυρίσθηκε μέσω φωτογραφίας του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti.

Στο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «πολύ τεταμένη» κατάσταση.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονταν και ότι «παρά τις απώλειές του, ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται», όπως το έθεσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, κατά την οποία το μέτωπο ήταν «σπαρμένο πτώματα επιτιθέμενων».

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έκανε από την πλευρά του λόγο περί «τακτικών προελάσεων» Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων της Βάγκνερ στη Σολεντάρ, αναγνωρίζοντας πως «πιθανόν» είχαν «τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους» της ισοπεδωμένης πόλης. Σκοπό; των ρωσικών δυνάμεων είναι να θέσουν σε κλοιό την Μπαχμούτ, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, να κόψουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και τις επικοινωνίες.

Οι μάχες επικεντρώνονται σε αλατωρυχεία που έπαψαν να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Στις στοές τους μπορούν να καταφύγουν ισχυρές δυνάμεις.

Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η κατάληψη της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το Ντονμπάς — πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από την 24η Φεβρουαρίου 2022, που οδεύει πλέον να συμπληρώσει έναν χρόνο.

Αναστολή υπηκοότητας σε τέσσερις φιλορώσους πολιτικούς

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως αναστέλλει την ουκρανική ιθαγένεια τεσσάρων φιλορώσων πολιτικών — μεταξύ αυτών του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος κατηγορείται από το Κίεβο για εσχάτη προδοσία.

«Βάσει εγγράφων που συντάχθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και μετανάστευσης, και σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποφάσισα να ανακαλέσω την ιθαγένεια τεσσάρων πολιτών», είπε ο Ζελένσκι και κατονόμασε τους Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Τάρας Κόζακ, Ρενάτ Κούζμιν και Αντρίι Ντέρκατς.

Ύστερα από αιχμαλωσία περίπου πέντε μηνών, ο Μεντβεντσούκ παραδόθηκε στη Ρωσία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ για τους πυραύλους Patriot

Το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών στο ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι μέρος στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία, τόνισε χθες Τρίτη ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, ο Ανατόλι Αντόνοφ.

«Η απόφαση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να οργανώσει την εκπαίδευση στο Φορτ Σιλ στην Οκλαχόμα είναι ακόμη μια επιβεβαίωση της de facto συμμετοχής της Ουάσινγκτον στην ουκρανική ένοπλη σύρραξη στο πλευρό των ναζί εγκληματιών του Κιέβου», έκρινε ο κ. Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram.

Σύμφωνα με τον κ. Αντόνοφ, σκοπός της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να «προκαλέσει όσο μεγαλύτερη ζημιά είναι δυνατόν στη Ρωσία στα πεδία των μαχών με ενδιάμεσους τους Ουκρανούς».

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί διευκρίνισε πως η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στο πιο προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στο αμερικανικό οπλοστάσιο θα γίνει στο Φορτ Σιλ.

Ο Καναδάς στέλνει αντιαεροπορικά στο Κίεβο

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την αγορά από τις ΗΠΑ συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που θα δωριστεί κατόπιν στην Ουκρανία.

Πρόκειται για το πρώτο σύστημα NASAMS που θα προσφερθεί από τον Καναδά στην Ουκρανία, διευκρίνισε η Οτάβα, η οποία αποτίμησε την αξία της δωρεάς αυτής στα 406 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (282 εκατομμύρια ευρώ). Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από διμερή συνάντηση του κ. Τριντό με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Μεξικό.

Το σύστημα που θα δωριστεί προορίζεται για την αντιμετώπιση των μαζικών βομβαρδισμών της Ρωσίας εναντίον κρίσιμων ουκρανικών υποδομών.

«Αυτή είναι η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα. Γι’ αυτό ο Καναδάς αγοράζει προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος από τις ΗΠΑ για να το δωρίσει στην Ουκρανία», συνόψισε η Ανίτα Άναντ, η υπουργός Άμυνας του Καναδά, έπειτα από συνδιάλεξή της με τον ουκρανό ομόλογό της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε αμέσως τη χειρονομία μέσω Twitter, «ευχαριστώντας» τον Καναδά που «βοηθά να προστατευθούν οι αιθέρες μας» και προσθέτοντας ότι το σύστημα που θα σταλεί θα προσφέρει «ασπίδα στις πόλεις και στους πολίτες μας».

Το σύστημα αυτό αντιαεροπορικής άμυνας προστίθεται στα τεθωρακισμένα, τα κανόνια, τα είδη χειμερινού ιματισμού και τα πυρομαχικά που έχει στείλει ο Καναδάς στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Άλλες χώρες έχουν ήδη στείλει στον ουκρανικό στρατό αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Οι δύο τελευταίες χώρες υποσχέθηκαν επίσης πρόσφατα πως θα στείλουν συστοιχίες Patriot, ολοκληρωμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των πιο προηγμένων στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Η ανάπτυξή τους πάντως, σύμφωνα με ειδικούς, δεν θα γίνει παρά σε μήνες, δοθείσης της ανάγκης εκπαίδευσης Ουκρανών χειριστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments