Κόσμος

Οι Κινέζοι αναζητούν εναγωνίως δυτικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Οι Κινέζοι αναζητούν εναγωνίως δυτικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Πηγή Φωτογραφίας: nytimes/cnn

H κινεζική κρατική τράπεζα China Citic Bank International στο Χονγκ Κονγκ προσφέρει στους πελάτες ένα εμβόλιο mRNA εάν κάνουν κατάθεση 4 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κογνκ

H κινεζική κρατική τράπεζα China Citic Bank International στο Χονγκ Κονγκ προσφέρει στους πελάτες ένα εμβόλιο mRNA εάν κάνουν κατάθεση 4 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κογνκ (περίπου 512.000 δολάρια ή 477.000 ευρώ), καθώς επιδιώκει να δελεάσει πελάτες της ηπειρωτικής χώρας που μέχρι τώρα είχαν πρόσβαση μόνο σε τοπικά παραγόμενα εμβόλια. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το mRNA εμβόλιο των εταιρειών BioNTech/Pfizer δεν είναι ευρέως διαθέσιμο στην ηπειρωτική χώρα, αλλά από καιρό διατίθεται δωρεάν σε μόνιμους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, καθώς το Πεκίνο επέτρεψε στις δύο περιοχές να ακολουθήσουν διαφορετική στρατηγική εμβολιασμού. Η προσφορά της China Citic Bank International, η οποία έρχεται μετά την κατάργηση των διασυνοριακών περιορισμών της ηπειρωτικής Κίνας με το Χονγκ Κονγκ, δείχνει την επιθυμία των Κινέζων πολιτών για δυτικά εμβόλια παρά την επίσημη κριτική γι’ αυτά. Η Κίνα καταγράφει αύξηση των μολύνσεων μετά την ξαφνική ανατροπή της πολιτικής του Πεκίνου για τον μηδενισμό της COVID τον περασμένο μήνα.

Η τράπεζα ενημέρωσε ότι εάν νέοι ή υπάρχοντες πελάτες καταθέσουν νέα κεφάλαια 4 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ σε ένα λογαριασμό είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer. Αλλα οφέλη για τους κατόχους λογαριασμών περιλαμβάνουν πρόσβαση σε εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, που είναι ενδημική στην Κίνα, καθώς και δωρεάν δοκιμαστική οδήγηση Bentley και εκπτώσεις στο ξενοδοχείο Four Seasons της πόλης, δημοφιλές στην ελίτ της ηπειρωτικής χώρας. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται τοπικά, πολλά εκ των οποίων βασίζονται σε παλιές τεχνολογίες, ενώ αρνείται να επιτρέψει τη διανομή των εμβολίων της Δύσης. Αρκετά κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν ασκήσει κριτική και έχουν αμφισβητήσει επανειλημμένως την ασφάλεια των mRNA εμβολίων της BioNTech/Pfizer.

Εν τω μεταξύ, και άλλες υπηρεσίες εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε όλο το Χονγκ Κονγκ για να καλύψουν τη ζήτηση για το εμβόλιο mRNA, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT.

Ιδιωτικές κλινικές και ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία προσφέρουν εμβόλια σε τιμή έως και 2.800 δολάρια Χονγκ Κονγκ (359 δολ.) ανά δόση. Ο όμιλος Virtus Medical, ο οποίος θα προσφέρει τα εμβόλια στους πελάτες από τις 16 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι έχει λάβει «εκατοντάδες» αιτήσεις για τα εμβόλια. O όμιλος ταξιδιωτικών υπηρεσιών Εasson Holdings πουλάει επίσης πακέτο ταξιδιών, στα οποία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κινεζικός διανομέας των εμβολίων της BioNTech κατά της COVID, Shanghai Fosun Pharmaeutical Group, ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή να δέχεται κρατήσεις από όσους διανέμουν στην ηπειρωτική χώρα οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν στο Χονγκ Κονγκ τη δόση των εμβολίων. Η εταιρεία χρεώνει ένα ποσό για την κράτηση ύψους 44 δολαρίων πριν δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν πότε θα κάνουν τη δόση.

Αρκετοί τουρίστες ωστόσο από την ηπειρωτική χώρα κατευθύνθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Μακάο για να κάνουν mRNA εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το CNBC, ακόμη και εάν οι ασθενείς προσπάθησαν να κλείσουν κάποιο ραντεβού στα μέσα Δεκεμβρίου, οι επόμενες διαθέσιμες περίοδοι για να πραγματοποιηθούν οι δόσεις των εμβολίων στους τουρίστες, στο Macau University of Science and Technology Hospital, ήταν το αργότερο τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments