Διεθνή

Politico: Οι επενδύσεις του Κατάρ στη Γερμανία

Politico: Οι επενδύσεις του Κατάρ στη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το εμιράτο την τελευταία δεκαετία είχε κάνει εντατικές κινήσεις προκειμένου να καταστήσει τη Γερμανία στρατηγικό της εταίρο, με επενδύσεις περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ

Οι επενδύσεις του Κατάρ στη Γερμανία, έχουν εξασφαλίσει στο εμιράτο φίλους στους υψηλότερους διαδρόμους εξουσίας, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Το περασμένο καλοκαίρι, καθώς τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης γίνονταν ολοένα και πιο επικριτικά για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου από το Κατάρ, η Ντόχα αποφάσισε να αναλάβει δράση και έστειλε τον Χασάν αλ Θάουντι, τον επικεφαλής της διοργάνωσης, στη Γερμανία.

Το εμιράτο την τελευταία δεκαετία είχε κάνει εντατικές κινήσεις προκειμένου να καταστήσει τη Γερμανία στρατηγικό της εταίρο, με επενδύσεις περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του κράτους του Κόλπου. Όμως, καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ιδίως τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων, καθώς και των μειονοτήτων, το κλίμα που είχε δημιουργήσει το Κατάρ κινδύνευε να καταστραφεί.Η επίσκεψη του Αλ Θάουντι ήταν μια ευκαιρία να προσπαθήσει να αφοπλίσει τους επικριτές και να συσφίξει σχέσεις με μερικούς από τους πιο εξέχοντες Γερμανούς «φίλους» της χώρας. Καθισμένος σε ένα κουτί με θέα τον αγωνιστικό χώρο της πρωταθλήτριας Γερμανίας Μπάγερν Μονάχου (η Qatar Airways τυγχαίνει να είναι χορηγός της ομάδας), ο Αλ Θαουάντι μίλησε στα μέλη του συλλόγου —πολλοί από τους οποίους είχαν επιφυλάξεις για τη σχέση της ομάδας τους με το εμιράτο— για τη «δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο» να επιφέρει θετική αλλαγή.

Μαζί του ήταν ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Εξωτερικών, και ο Κρίστον Χέουσγκεν, επί χρόνια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και, για τέσσερα χρόνια έως ότου συνταξιοδοτήθηκε το 2021, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Η συνάντηση, η οποία περιελάμβανε επίσης διάφορους ειδικούς στους τομείς της εργασίας και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφημίστηκε ως συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» σχετικά με την κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. Με τη βοήθεια των δύο Γερμανών, ωστόσο, γρήγορα μετατράπηκε σε ένα μακροσκελές ενημερωτικό διαφημιστικό για τη χώρα του Κόλπου – γεμάτο με κομψά γραφήματα σχετικά με την υποτιθέμενη εκπληκτική πρόοδο που είχε σημειώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει στις παγκόσμιες υποθέσεις.

«Το Κατάρ είναι ένα από τα λίγα σταθερά μέρη στον εξαιρετικά εύθραυστο κόσμο στον οποίο ζούμε, όπου οι διαπραγματεύσεις μπορούν ακόμη να γίνουν», δήλωσε κάποια στιγμή ο Γκάμπριελ, αποκαλώντας το εμιράτο, το οποίο καλύπτει μια χερσόνησο στον Περσικό Κόλπο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, « μια εκπληκτικά σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή».

Ο Χόυσγκεν, ο οποίος υπηρέτησε ως συντονιστής της συζήτησης, επαναλάμβανε τα λόγια του πρώην υπουργού, αποκαλώντας το Κατάρ «πρότυπο» για άλλες χώρες. (Ο Χόουσγκεν – πιθανότατα πιο γνωστός για το γέλιο με τον Ντόναλντ Τραμπ στον ΟΗΕ καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τη Γερμανία για την υπερβολική της εξάρτηση από τη Ρωσία για ενέργεια, συμφώνησε να φανεί πιο μετριοπαθής επειδή είναι οπαδός της Μπάγερν Μονάχου, είπε ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι δεν πληρώθηκε .)

«Παρόλο που ξέρω δύο πράγματα για τον κόσμο, έμαθα πραγματικά κάτι για το Κατάρ σε αυτό το τραπέζι σήμερα», είπε με ένα χαμόγελο στο τέλος, τονίζοντας πώς το ποδόσφαιρο ήταν «καταλύτης» για την αλλαγή στο εμιράτο.

Στις Βρυξέλλες, το Κατάρ έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο εν μέσω ισχυρισμών ότι προσπάθησε να αγοράσει πολιτική εύνοια στις Βρυξέλλες με βαλίτσες γεμάτες μετρητά, κάτι που η κυβέρνηση του Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά. Στη Γερμανία, η προτιμώμενη οδός επιρροής της ήταν πιο διαφανής, αν όχι λιγότερο αποτελεσματική: το χρηματιστήριο.

Την τελευταία δεκαετία, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του εμιράτου, η Qatar Investment Authority, μαζί με μέλη της κυρίαρχης οικογένειας της χώρας έχουν δημιουργήσει σημαντικές θέσεις σε μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρικές επωνυμίες της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του 11% των μετοχών της VW, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας και το 6% στη Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζά της. Το περασμένο φθινόπωρο, οι Καταριανοί απέκτησαν το 5% των μετοχών της Porsche, καθιστώντας το εμιράτο έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της φημισμένης αυτοκινητοβιομηχανίας πολυτελών σπορ αυτοκινήτων.

Για χρόνια, το Κατάρ θα μπορούσε επίσης να συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πελάτες της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας. Επιπλέον, με τον πόλεμο στην Ουκρανία που αναγκάζει τη Γερμανία να απομακρυνθεί από το ρωσικό πετρέλαιο, το εμιράτο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγρού φυσικού αερίου στον κόσμο— έχει γίνει βασικός πάροχος ενέργειας. Πράγματι, μια φωτογραφία του Γερμανού Αντικαγκελαρίου των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ να υποκλίνεται βαθιά στον υπουργό Εμπορίου του Κατάρ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης την περασμένη άνοιξη, ενώ ζητούσε νέες προμήθειες φυσικού αερίου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καθοριστική εικόνα της σημερινής κυβέρνησης της Γερμανίας.

Αν και το Κατάρ έχει επενδύσει σε παρόμοια κλίμακα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη Γαλλία, η εμπλοκή του στη Γερμανία του ήταν μικρότερη στις εντυπωσιακές αγορές-τρόπαια και μεγαλύτερη σε επενδύσεις σε υποδομές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments