Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Όμηρος Τσάπαλος
Εκπρόσωπος Τύπου ΕΦΚΑ

Με την
Σοφία Χύτου

Όμηρος Τσάπαλος στο pagenews.gr:Η Ελλάδα είναι πλέον στις χώρες με τους ταχύτερους χρόνους απονομής συντάξεων

Ο Όμηρος Τσάπαλος Εκπρόσωπος Τύπου ΕΦΚΑ στο pagenews.gr αναφέρθηκε στην αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% στους συνταξιούχους από τη νέα χρονιά αλλά και το ρεκόρ έκδοσης συντάξεων το 2023.

Ο Όμηρος Τσάπαλος Εκπρόσωπος Τύπου ΕΦΚΑ, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ωρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου αναφέρθηκε στην αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% στους συνταξιούχους από τη νέα χρονιά αλλά και το ρεκόρ έκδοσης συντάξεων το 2023.

Όμηρος Τσάπαλος στο pagenews.gr: Για την αύξηση των συντάξεων το 2023 

Σχετικά με την αύξηση 7,75% στους συνταξιούχους: “Αρχικά να πούμε ότι οι συνταξιούχοι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια βλέπουν επιτέλους μαζικές αυξήσεις στις αποδοχές τους. Η πλειονότητα των συνταξιούχων μιλάω για εκείνους τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν την περίφημη προσωπική διαφορά και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θα δουν το 7,75% στα τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις που προκαταβάλλονται του Φεβρουαρίου, είναι πάνω από 1,7 εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Είναι περίπου το 65% των συνταξιούχων αυτοί θα δουν λοιπόν την τσέπη τους το 7,75%, το υπόλοιπο 35%  θα δει λογιστική μείωση της προσωπικής τους διαφοράς άρα σε μελλοντικές αυξήσεις θα μπορούν και αυτοί να δουν πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους. Οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν τους αφήνουμε έτσι δηλαδή από τη στιγμή που δεν παίρνουν το 7,75 δεν σημαίνει ότι δεν παίρνουν καμία αύξηση. γιατί το προηγούμενο διάστημα ειδικά σε όσους κατέχουν προσωπική διαφορά δώσαμε αυξήσεις, δώσαμε δύο ειδών αυξήσεις, η μία αύξηση ήτανε η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος τον 258 ευρώ, ήταν τύπου πεντακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά. Ήταν επίσης και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης όπου από αυτήν ωφελήθηκαν περίπου 400.000 συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά. Εάν προσθέσουμε αυτές τις αυξήσεις μαζί και με την αύξηση του νομού Βρούτση  που αφορά περίπου 235.000 συνταξιούχους προκύπτει ένα 5% των συνταξιούχων περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή. βλέπουν μία δύο ή και τρεις αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως συνταξιούχοι και ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες όπου βλέπουν μία σύνταξη επιπλέον μέσα στο 2023 ή ακόμα και μιάμιση σύνταξη επιπλέον, αν για παράδειγμα ένας ανάπηρος συμπολίτης μας λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας της τάξεως των 500 ευρώ όπως είναι η μέση αναπηρική σύνταξη στην Ελλάδα, με τις καταβολές τέλη Ιανουαρίου αυτή η σύνταξη αυξάνεται περίπου κατά 40 ευρώ..” σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Όμηρος Τσάπαλος στο pagenews.gr: Για το ρεκόρ απονομής των συντάξεων 

Σχετικά με την απονομή των συντάξεων: “Δημοσιοποιήσαμε έναν απολογισμό 24 μηνών στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ όπου απέδειξε ότι εκδόθηκαν πάνω από 510.000 κύριες συντάξεις σε 24 μήνες πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Έχουμε ουσιαστικά μηδενίσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπάρχουν περίπου 7.500 εκκρεμότητες μέσα στο 2021 τις οποίες και θα δώσουμε το επόμενο διάστημα θα τις εκκαθαρίσουμε και αυτές υπάρχει επίσης το 14% των αιτήσεων του 2022 που δεν έχουν ακόμη δοθεί και θα τις δώσουμε και αυτές τις συντάξεις μέσα στις επόμενες ημέρες και έχει φθάσει πλέον η χώρα μας να κατατάσσεται σε εκείνες τις χώρες με τους ταχύτερους χρόνους απονομής..” υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος.