Διεθνή

Περού: Στα άκρα η ένταση διαδηλωτών και Μπολουάρτε

Περού: Στα άκρα η ένταση διαδηλωτών και Μπολουάρτε

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/REUTERS/Sebastian Castaneda

Η απόφαση της Μπολουάρτε δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ και, αυτή τη στιγμή, οι διαδηλωτές ζητούν ακόμη πιο επίμονα την παραίτησή της από το προεδρικό αξίωμα και τη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Νέα όξυνση στην αντιπαράθεσή της με το κίνημα αμφισβήτησης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Περού προκαλεί η απόφαση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε να κηρύξει την πρωτεύουσα Λίμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η απόφαση της Μπολουάρτε δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ και, αυτή τη στιγμή, οι διαδηλωτές ζητούν ακόμη πιο επίμονα την παραίτησή της από το προεδρικό αξίωμα και τη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», την λεγόμενη Επίσημη Εφημερίδα, και έχει χρονική ισχύ τριάντα ημερών. Με αυτό το μέτρο, η Ντίνα Μπολουάρτε εξουσιοδοτεί τον στρατί να επέμβει για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της ζωής και των περιουσιών των πολιτών. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος αναστέλλει, με το διάταγμα αυτό, πολλά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες, με κυριότερα την ελεύθερη κυκλοφορία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Τα διάταγμα αφορά πρωτίστως την πρωτεύουσα, αλλά και ορισμένες άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα διαμερίσματα του Κούσκο, του Πούνο, στα νότια της χώρας, και για το λιμάνι του Καλάο, δίπλα στη Λίμα.

Ωστόσο, το κίνημα αμφισβήτησης συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να αποκαλούν «προδότρια» την Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία αρνείται να παραιτηθεί και να εγγυηθεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι η Μπολουάρτε διαδέχθηκε τον σοσιαλιστή πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Π. Καστίγιο κατηγορείται ότι επιθυμούσε να διαλύσει το Κοινοβούλιο, το οποίο επρόκειτο να τον εκδιώξει από την εξουσία.

Η Ν. Μπολουάρτε διαδέχθηκε, ορθά κατά το Σύνταγμα της χώρας, τον Π. Καστίγιο, δεδομένου ότι αυτή ήταν η αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών.  Το αίτημα, όμως, των διαδηλωτών για παραίτησή της και διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι νομικά θεμελιωμένο, αφού η εξουσία της Μπολουάρτε είναι μεταβατική και η προσωρινή πρόεδρος όφειλε ήδη να έχει ορίσει ημερομηνία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Με σχετική μάλιστα απόφαση του Κογκρέσου, οι εκλογές στο Περού θα διεξάγονταν, ούτως ή άλλως, πρόωρα, τον Απρίλιο του 2024, αντί για το 2026.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments