Διεθνή

DW: Παραίτηση Λάμπρεχτ σε μια κρίσιμη εβδομάδα

DW: Παραίτηση Λάμπρεχτ σε μια κρίσιμη εβδομάδα

Πηγή Φωτογραφίας: BZ Langenthaler Tagblatt

Ποια/ ποιος θα επροσωπήσει τη Γερμανία στη Διάσκεψη Ραμστάιν;

Τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου περί παραίτησης της υπ. Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) επιβεβαιώθηκαν. Πριν από λίγη ώρα η αν. εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Χόφμαν ανέφερε στην κυβερνητική ενημέρωση ότι η Κριστίνε Λάμπρεχτ υπέβαλε σήμερα το πρωί την παραίτησή τηςστον καγκελάριο Όλαρ Σολτς, ο οποίος την αποδέχτηκε, «σεβόμενος την προσωπική της απόφαση».

Από εδώ και πέρα η διαδικασία έχει ως εξής: η Λάμπρεχτ παραμένει τυπικά υπ. Άμυνας μέχρι την επισημοποίηση της διαδοχής της. Ο καγκελάριος Σολτς θα πρέπει «άμεσα», όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, να προτείνει στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ τον ή την διάδοχο της παραιτηθείσας υπ. Άμυνας. Στον γερμανικό Τύπο ήδη γίνεται λόγος για διάφορα ονόματα, μεταξύ αυτών το όνομα της επιτετραμμένης για θέματα που άπτονται των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Εύα Χεγκλ, του συμπροέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ ή του νυν υπ. Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ.

Ως προς το ενδεχόμενο ευρύτερου ανασχηματισμού στη γερμανική κυβέρνηση, η Κριστιάνε Χόφμαν απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας απλώς ότι «όλα θα γίνουν γνωστά σύντομα».

Ποια/ ποιος θα επροσωπήσει τη Γερμανία στη Διάσκεψη Ραμστάιν;

Όσο για την ίδια την Κριστίνε Λάμπρεχτ, σε ένα πρώτο μήνυμά της επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι παραιτήθηκε εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στο πρόσωπό της από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εδώ και καιρό βάζοντας στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση και δήλωσή της αποσπώντας τον διάλογο από τα ουσιαστικά θέματα για τον γερμανικό στρατό και την ασφάλεια της χώρας.

Τι οδήγησε όμως στην παραίτηση Λάμπρεχτ; Μια σειρά λάθος κινήσεων και δηλώσεων, η άγνοια για βασικά θέματα και ιδίως τη δομή του γερμανικού στρατού, το φιάσκο με τα προβληματικά Πούμα που θα συμμετείχαν στη μονάδα ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ και ουσιαστικά δεν λειτούργησαν, ένα ταξίδι με τον γιο της με πολεμικό ελικόπτερο αλλά και πιο πρόσφατα η αστοχία της στο ίνσταγκραμ με ένα πρωτοχρονιάτικο βίντεο όπου αναφέρεται στον πόλεμο – εν μέσω εορταστικών πυροτεχνημάτων.

Μένει τώρα να φανεί εάν στην κρίσιμη διάσκεψη της ομάδας Ραμστάιν την Παρασκευή για την Ουκρανία, όπου ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την περαιτέρω αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης τύπου Λέοπαρντ, η Γερμανία θα συμμετέχει με την Κριστίνε Λάμπρεχτ ή τη διάδοχό της.

Την Πέμπτη αναμένεται στη γερμανική πρωτεύουσα και ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, γεγονός που υποδηλώνει ήδη την κρισιμότητα της χρονικής συγκυρίας αλλά και τη σημασία των ενδεχόμενων ανακοινώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments