Διεθνή

Για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα

Για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η Μαλτέζα πρόεδρος υπογράμμισε ότι «τα γεγονότα του περασμένου μήνα απέδειξαν την ανάγκη να ξαναχτιστούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους πολίτες που εκπροσωπούμε»

Στην επιθυμία της να καθαρίσει τις πρακτικές του θεσμού του Ευρωκοινοβουλίου,  επέμεινε τη Δευτέρα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο, δίνοντας ένα περίγραμμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει.

Η Μαλτέζα πρόεδρος υπογράμμισε ότι «τα γεγονότα του περασμένου μήνα απέδειξαν την ανάγκη να ξαναχτιστούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους πολίτες που εκπροσωπούμε».

Η Μέτσολα είχε υποσχεθεί ένα «πακέτο εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων», από τις οποίες παρουσίασε την Πέμπτη μια πρώτη γεύση» στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι οποίοι της έδωσαν το πράσινο φως.

Μεταξύ αυτών των πρώτων βημάτων είναι ο περιορισμός της πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρώην εκλεγμένους αξιωματούχους, οι οποίοι μέχρι τώρα κρατούσαν την πόρτα ανοιχτή, ή η εγγραφή στο μητρώο διαφάνειας όλων των εξωτερικών ενδιαφερομένων.

Επιπλέον, η Ρομπέρτα Μέτσολα θέλει να δημοσιοποιηθούν τα δώρα, τα ταξίδια ή οι συναντήσεις των ευρωβουλευτών στο πλαίσιο της εντολής τους, καθώς και οι κυρώσεις που επιβάλλονται.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέμεινε τη Δευτέρα ότι ήταν «η αρχή και όχι το τέλος», αναφερόμενη σε αυτό το θεσμικό περίγραμμα. «Θα ξεκινήσουμε με τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα», υποστήριξε.

Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι πρόκειται να συζητήσουν το απόγευμα της Τρίτης για τις νέες εξελίξεις, καλούν την Μέτσολα να προχωρήσει περαιτέρω.

Έτσι, ο επικεφαλής της ομάδας κεντρώων και φιλελευθέρων Renew επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας «υψηλής αρχής για τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής σε ευρωπαϊκό επίπεδο», μια ιδέα που έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο παρελθόν αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments