Διεθνή

Διεύρυνση ΝΑΤΟ: Γιατί εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και την άρνησή της

Διεύρυνση ΝΑΤΟ: Γιατί εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και την άρνησή της

Πηγή Φωτογραφίας: PBS

Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ Σουηδίας και Φινλανδίας μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

Εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και την άρνησή της να επικυρώσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους εναπομείναντες συμμάχους να επικυρώσουν γρήγορα την ένταξή τους», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο. Χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα συνοψίζοντας μια συνομιλία μεταξύ του Μπλίνκεν και του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες αυτές ήρθαν στον απόηχο της συνάντησης του Μπλίνκεν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε στενοί σύμμαχοι και εταίροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορές, αλλά όταν έχουμε διαφορές, ακριβώς επειδή είμαστε σύμμαχοι και εταίροι, τις εργαζόμαστε με αυτό το πνεύμα», είχε πει ο Μπλίνκεν πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο τελευταίος πάντως αν και έθεσε στο τραπέζι το θέμα των F-16, δεν κατάφερε να αποσπάσει καμία αμερικανική δέσμευση για αυτά.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ίδια ώρα συνέχισε να καλεί τη Σουηδία να πατάξει τις κουρδικές οργανώσεις που θεωρεί τρομοκρατικές. Η Σουηδία απαντά ότι έχει ήδη συμμορφωθεί στη συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη, η οποία επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία. Ωστόσο, η Τουρκία ζητάει περισσότερα από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης υπόπτων που χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες διαθέτουν προηγμένες ένοπλες δυνάμεις που ήδη συνεργάζονται με μέλη του ΝΑΤΟ και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα ενσωματωθούν γρήγορα και θα ενισχύσουν τη συμμαχία. Η Φινλανδία και η Σουηδία προσπάθησαν να γίνουν μέλη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τζέιμς Σταυρίδης: Ας μην χρειαστεί να επιλέξουμε ανάμεσα σε Τουρκία και Σουηδία/Φινλανδία

Σε άρθρο του στο Bloomberg, εν τω μεταξύ, ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην επικεφαλής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, σχολιάζει: «Η Τουρκία — μόνη από όλα τα μέλη — επιβραδύνει αυτή τη ζωτικής σημασίας ευκαιρία να συμμετάσχει η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι. Είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή την άσκηση σε μονομερή παρεμπόδιση και να πούμε απλώς «ναι». Η τουρκική επιφυλακτικότητα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένα δώρο σε έναν αποτρόπαιο εγκληματία πολέμου, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο ίδιος θυμίζει πως όταν ανέλαβε θέση διοικητή στο ΝΑΤΟ το 2009, η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέφτηκε ήταν η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι ήταν η Βρετανία ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και παρόλο που ο ίδιος είναι Ελληνοαμερικανός. «Ήθελα να αναγνωρίσω όσα έχουν κάνει οι Τούρκοι για το ΝΑΤΟ πριν και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης» αναφέρει.

Ο κ. Σταυρίδης επισημαίνει ότι κάποια στιγμή η υπομονή στα μέλη του ΝΑΤΟ θα εξαντληθεί και θα αρχίσουν να ρωτάνε, εάν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε Τουρκία από τη μία και Σουηδία/Φινλανδία από την άλλη. «Το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία να συνεχίσει να είναι ενεργό και θετικό μέλος. Χρειάζεται επίσης να προσθέσει στις τάξεις του τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Κανείς δεν θέλει να χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσά τους. Είναι στο χέρι του Ερντογάν να διασφαλίσει ότι δεν θα φτάσουμε εκεί» καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments