Διεθνή

Ο Πάπας ζητεί να σταματήσει η βία στο Περού

Ο Πάπας ζητεί να σταματήσει η βία στο Περού

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιδιαίτερα, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι θα προσευχηθεί για τον τερματισμό των «πράξεων βίας στο Περού».

Η χώρα της Νότιας Αμερικής βρίσκεται σε μια σοβαρή πολιτική κρίση, που έχει ήδη αφήσει μέχρι στιγμής δεκάδες νεκρούς. «Η βία σβήνει την ελπίδα να βρεθεί μια δίκαιη λύση στα προβλήματα», δήλωσε, σε παρέμβασή του, ο Πάπας της Ρώμης, Φραγκίσκος.

Ιδιαίτερα, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι θα προσευχηθεί για τον τερματισμό των «πράξεων βίας στο Περού».

«Συμφωνώ με τους Περουβιανούς επισκόπους λέγοντας «όχι στη βία, από όπου κι αν προέρχεται, όχι άλλοι θάνατοι», τόνισε ο Ποντίφικας, ο οποίος πρόσθεσε: «Η βία σβήνει την ελπίδα να βρεθεί μια δίκαιη λύση στα προβλήματα».

Το κύμα των κοινωνικών και πολιτικών διαμαρτυριών, με πρωταρχικό αίτημα την παραίτηση της προέδρου του Περού Ντίνα Μπολουάρτε συνεχίζεται από τις αρχές Δεκεμβρίου, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν μετά την απομάκρυνση και την κράτηση του πρώην προέδρου της χώρας Πέδρο Καστίγιο, στις 7 Δεκεμβρίου, αφού προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο, το οποίο βρισκόταν στα πρόθυρα της απομάκρυνσης του από την εξουσία λόγω πολλαπλών κατηγοριών για διαφθορά.

Ο Πάπας αναφώνησε: «Ενθαρρύνω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ξεκινήσουν τον δρόμο του διαλόγου μεταξύ αδελφών του ίδιου έθνους, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Προηγούμενα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις «πράξεις βίας» και τη «δυσανάλογη» χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Περού κατά την διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους.

«Οι ειρηνικές κοινωνικές διαμαρτυρίες που σέβονται το κράτος δικαίου είναι νόμιμες σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την καταδίκη της για τις πολυάριθμες πράξεις βίας και επίσης για τη δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας», ανέφερε, σε δήλωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το κοινοτικό μπλοκ, σύμφωνα με την δήλωση, προτρέπει την κυβέρνηση και όλους τους πολιτικούς παράγοντες στο Περού να λάβουν «επείγοντα μέτρα για να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να εγγυηθούν έναν περιεκτικό διάλογο με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των πληττόμενων κοινοτήτων ως δρόμο εξόδου από η κρίση».

Σημειώνεται ακόμη ότι, σήμερα, η περουβιανή αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 200 ανθρώπους που κατηγορούνται ότι εισήλθαν παράνομα στην πανεπιστημιούπολη ενός μεγάλου πανεπιστημίου στη Λίμα, ενώ οι αρχές στο Κούσκο αποφάσισαν να κλείσουν το Μάτσου Πίτσου και τα μονοπάτια πεζοπορίας γύρω από αυτό. της αρχαίας πόλης των Ίνκας εν μέσω διαμαρτυριών εναντίον της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments