Διεθνή

Απόκλιση προτεραιοτήτων με τους διεθνείς παράγοντες διαπιστώνει η Πρίστινα

Απόκλιση προτεραιοτήτων με τους διεθνείς παράγοντες διαπιστώνει η Πρίστινα

Πηγή Φωτογραφίας: N1

Ο Λάιτσακ δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Κούρτι διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και «δεν ήταν απλή, αλλά ήταν ειλικρινής και ανοιχτή».

Την Παρασκευή, ο Κούρτι συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον Αμερικανό ομόλογό του Γκάμπριελ Εσκομπάρ, τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Γερμανίας και της Γαλλίας και τον διπλωματικό σύμβουλο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Το γραφείο του Κούρτι ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε η πρόταση για τη λεγόμενη γαλλογερμανική τελική συμφωνία και ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αποτελεί «καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση ώστε να προχωρήσουμε προς την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας με την αμοιβαία αναγνώριση στο κέντρο».

Το γραφείο του πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα συζητήθηκαν «στο γενικό πλαίσιο της συμφωνίας που πρότεινε ο ίδιος [ο Κούρτι] στις 18 Αυγούστου 2022, στις Βρυξέλλες».

Ο Λάιτσακ δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Κούρτι διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και «δεν ήταν απλή, αλλά ήταν ειλικρινής και ανοιχτή». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «σε αυτό το σημείο, περιμέναμε μια καλύτερη κατανόηση του τι προσφέρει η πρόταση. Ελπίζω να φτάσουμε εκεί και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες αυτής της πρότασης».

Ενώ το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να επικεντρώνεται στην αμοιβαία αναγνώριση και την ένταξη σε βασικούς θεσμούς, όπως η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ, οι διεθνείς παράγοντες και η Σερβία εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Με βάση μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2013, θα προέβλεπε τη δημιουργία μιας δομής παράλληλης με την κυβέρνηση της Πρίστινα, η οποία θα λειτουργούσε στο Κοσσυφοπέδιο και θα αποτελούνταν από Σερβικούς δήμους με σερβική πλειοψηφία.

Ο Κούρτι, ο οποίος δεν ήταν στην εξουσία όταν υπογράφηκε η συμφωνία, έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας λέγοντας ότι θα δημιουργούσε ένα αποτυχημένο κράτος και προβλήματα παρόμοια με εκείνα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τη Σερβική Δημοκρατία.

Σημειώνει επίσης μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που είπε ότι η ένωση δεν είναι βιώσιμη. Η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι έχει ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει μια ένωση, αλλά ότι θα πρέπει να λειτουργεί σαν ΜΚΟ και να μην έχει εκτελεστικές εξουσίες.

Ωστόσο, ο Λάιτσακ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η δημιουργία της ένωσης είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η εξομάλυνση των σχέσεων.

«Για εμάς, η καθυστερημένη υλοποίηση του Συνδέσμου ή της Κοινότητας των Δήμων της Σερβικής Πλειοψηφίας αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σταθερότητα και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι το σχέδιο που παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβριο και συζητήσαμε σήμερα είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».

Ο Εσκομπάρ δήλωσε στη «Φωνή της Αμερικής» σε συνέντευξή του ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο είναι η καλύτερη πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δημιουργήσει την ένωση.

«Ένα πρόσωπο και ένα κόμμα δεν μπορούν να αποφύγουν μια διεθνή νομική υποχρέωση. Αυτό είναι γεγονός… Θα το κάνουμε αυτό. Το θέμα είναι σε ποιο σημείο θα γίνει σαφές στο Κόσοβο ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει να το κάνει αυτό, απαιτεί να το κάνει», δήλωσε ο Εσκομπάρ.

Πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται η συγκατάθεση του πρωθυπουργού για να προχωρήσει.

«Θα ξεκινήσουμε συνομιλίες σε εθνικό επίπεδο για το τι σημαίνει αυτή η υποχρέωση για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου… Ο Κούρτι δεν χρειάζεται να συμφωνήσει, το Κοσσυφοπέδιο έχει συμφωνήσει… Ένα άτομο, ένα κόμμα δεν μπορεί να το αποφύγει, πρόκειται για μια υπαρκτή υποχρέωση. Το Κοσσυφοπέδιο έχει ήδη συμφωνήσει, το ερώτημα είναι πώς θα εφαρμοστεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments