Διεθνή

CNN: Το Κίεβο μπαίνει σε νέα φάση την Άνοιξη – Τι θα γίνει αν πάρει τα Leopard

CNN: Το Κίεβο μπαίνει σε νέα φάση την Άνοιξη – Τι θα γίνει αν πάρει τα Leopard

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, ο πόλεμος θα εισέλθει σε νέα φάση σε λίγους μήνες - Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εξαντλούνται τα ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα άρματα μάχης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με αμείωτη ένταση με τις ουκρανικές δυνάμεις να προετοιμάζονται για μια ακόμα πιο βίαιη και δύσκολη Άνοιξη. Μέχρι στιγμής η Ουκρανία δέχεται στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση η οποία την εξοπλίζει με βαριά πολυβόλα και αντιαεροπορικά όπλα, προκειμένου να απωθήσει ιρανικά drones τα οποία έχουν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ωστόσο, ο διοικητής Naiev, μιλώντας στο CNN αναφέρεται στην επόμενη φάση του πολέμου η οποία όπως λέει θα αφορά τα τανκς. Αυτό σημαίνει ότι τα παλιά T-72 που διαθέτουν οι Ουκρανοί δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στα σύγχρονα που διαθέτουν οι ρωσικές δυνάμεις. Η διάθεση λοιπόν, των σύγχρονων Leopard 2 και British Challenger θεωρείται επιτακτική. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες άρματα μάχης – όχι μόνο για να υπερασπιστούν τις σημερινές τους θέσεις – αλλά και για να νικήσουν τον εχθρό στις επόμενες μάχες οι οποίες αναμένονται ιδιαίτερα σφοδρές.

«Φυσικά, χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης από τη Δύση. Είναι πολύ καλύτερα από τα σοβιετικά μοντέλα και μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε», είπε ο Naiev. «Δημιουργούμε νέες στρατιωτικές μονάδες. Και οι επόμενες ενέργειές μας θα εξαρτηθούν από τη μαχητική τους ετοιμότητα. Ως εκ τούτου, η δυτική βοήθεια είναι εξαιρετικά σημαντική».

Η απόκτηση Leopard 2 είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ουκρανία, ωστόσο η άρνηση της Γερμανίας να προχωρήσει στη διάθεσή τους προς το παρόν έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλους συμμάχους.

Ο Μικαίλο Πόντιλακ σύμβουλος της Προεδρικής Διοίκησης της Ουκρανίας, δήλωσε στο CNN την Παρασκευή: «Είμαστε απογοητευμένοι. Καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες χώρες έχουν αναστολές, αλλά όσο πιο αργά πάει αυτό τόσο περισσότεροι στρατιώτες και πολίτες μας σκοτώνονται. Θα ήταν σημαντικό αν η Γερμανία έπαιρνε ηγετική θέση εδώ» είπε.

Φόβοι για μια δεύτερη ρωσική επίθεση εντός δύο μηνών

Στο μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εξαντλούνται τα ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα άρματα μάχης, παρόλο που αναζητούν προμήθειες σε άλλα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι μια δεύτερη ρωσική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει εντός δύο μηνών. Μέχρι την άνοιξη, 150.000 Ρώσοι που στρατολογήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο θα έχουν εκπαιδευτεί και πιθανώς θα ενσωματωθούν σε μονάδες έτοιμες για μάχη. Έτσι οι Ουκρανοί επιδίδονται σε έναν αγώνα με τον χρόνο.

Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι τα γερμανικά τανκς θα μπορούσαν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά. «Το Leopard 2 είναι ένα σύγχρονο, καλά προστατευμένο κύριο άρμα μάχης με καλούς αισθητήρες», δήλωσε στο CNN ο Jack Watling, Ανώτερος Ερευνητής στο Land Warfare στο Royal United Services Institute (RUSI).

«Σχεδιάστηκε αρχικά για να συντηρείται από στρατεύσιμους και ως εκ τούτου είναι πιο απλό να κρατηθεί στη μάχη από κάποια άλλα όπως το Challenger 2. Υπάρχει επίσης μια υπάρχουσα γραμμή παραγωγής για να υπάρχουν ανταλλακτικά για τα Leopard 2».

Αρκετοί ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ουκρανία θέλει να οχυρωθεί προτού η Ρωσία ενισχύσει τις γραμμές της και τις τακτικές ομάδες των ταγμάτων της. Ο κατάλογος με στρατιωτικό εξοπλισμό που επιθυμούν οι Ουκρανοί φαίνεται να διευρύνεται συνεχώς, αλλά ο Πόντιλακ απαντά: «Τα παιδιά μας δε φεύγουν από το πεδίο της μάχης, ακόμα κι αν δεν τους παρέχεται νέος οπλισμός. Απλώς θα πεθαίνουν πιο συχνά και με μεγαλύτερη κανονικότητα. Καταλαβαίνω ότι ορισμένες χώρες μπορεί να αισθάνονται κουρασμένες από αυτόν τον πόλεμο. Αλλά είμαστε αυτοί που πληρώνουμε το πραγματικό τίμημα για την ελευθερία. Είμαστε αυτοί των οποίων οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας» είπε στο CNN.

Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις

Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν συνεχώς τις θέσεις τους στην περιοχή της Ζαπορίζια, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια, μονάδες της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας κατέλαβαν πιο πλεονεκτικό έδαφος και θέσεις», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το Reuters οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι προκάλεσαν απώλειες και κατέστρεψαν εξοπλισμό στην περιοχή της Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένων ουκρανικών οχημάτων μάχης, οβίδες και δύο αμερικανικής κατασκευής πυραύλων Himars

Οι μάχες τις τελευταίες εβδομάδες επικεντρώθηκαν γύρω από την πόλη Μπακχμουτ στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μισθοφόροι της Ρωσίας Βάγκνερ και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εγκλωβιστεί σε μια μάχη φθοράς.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο πως διεξήγαγε ασκήσεις αντιαεροπορικής άμυνας στην περιφέρεια της Μόσχας για την προστασία των υποδομών της σε περίπτωση «αεροπορικών επιθέσεων».

«Ασκήσεις οργανώθηκαν στην περιφέρεια της Μόσχας, με το προσωπικό της ταξιαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας, για την απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων εναντίον σημαντικών στρατιωτικών, βιομηχανικών και διοικητικών υποδομών», ανέφερε με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ρώσοι στρατιώτες που συμμετείχαν σ’ αυτά τα γυμνάσια εκπαιδεύτηκαν στη χρήση «αντιαεροπορικών πυραύλων S-300».

Συνολικά «συμμετείχαν περισσότεροι από 150 στρατιώτες και περισσότερα από 30 τεμάχια όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και ειδικού εξοπλισμού», έγινε γνωστό από την ίδια πηγή, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί πότε έγιναν αυτά τα γυμνάσια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments