Διεθνή

Ανοιχτό από το Παρίσι το ενδεχόμενο αποστολής Leclerc στην Ουκρανία

Ανοιχτό από το Παρίσι το ενδεχόμενο αποστολής Leclerc στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Sud Ouest

Στην ομιλία της προς τους γερουσιαστές την Τετάρτη, η Μπορν «χαιρέτισε» τη γερμανική απόφαση και υπενθύμισε την κινητοποίηση της Γαλλίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας «μακροπρόθεσμα» και «μέχρι τη νίκη»

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει τα δικά της άρματα μάχης Leclerc στην Ουκρανία, αλλά δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση σε ομιλία της προς τους γερουσιαστές την Τετάρτη.

Ενώ η Γερμανία αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, είτε από τη Γερμανία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η Γαλλία συνεχίζει να περιμένει την ώρα της, αναφέροντας ότι «τίποτα δεν αποκλείεται».

Στην ομιλία της προς τους γερουσιαστές την Τετάρτη, η Μπορν «χαιρέτισε» τη γερμανική απόφαση και υπενθύμισε την κινητοποίηση της Γαλλίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας «μακροπρόθεσμα» και «μέχρι τη νίκη».

Η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει δυναμική, με την παράδοση των γερμανικών αρμάτων Leopard «να συμπληρώνει και να ενισχύει την υποστήριξη στα [ελαφρά] άρματα AMX10-RC», ανέφερε το Ελιζέ.

Στην ομιλία της, η Μπορν υπενθύμισε επίσης τις αρχές σχετικά με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία που είχαν ήδη τεθεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες η βοήθεια πρέπει να είναι χρήσιμη, γρήγορα αποτελεσματική και να μην προκαλεί κλιμάκωση. Επίσης, η αμυντική ικανότητα της Γαλλίας δεν πρέπει να αποδυναμωθεί «σημαντικά» ως αποτέλεσμα.

Η παροχή επαρκώς γρήγορης εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων για την επάνδρωση των αρμάτων μάχης Leclerc μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, καθώς πιστεύεται ότι είναι πιο δύσκολο να τα χειριστεί κανείς από τα αντίστοιχα Leopard, λόγω της τεχνολογίας που φέρουν. Με την παραγωγή να έχει σταματήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είναι επίσης αμφίβολο αν μπορούν να βρεθούν ακόμη συμβατά βλήματα και ανταλλακτικά σε επαρκή αριθμό.

Τα άρματα μάχης Leopard είναι πολύ περισσότερα – «περισσότερα από 3.000 στο ευρωπαϊκό έδαφος» – σε σύγκριση με μόλις πάνω από 200 άρματα μάχης Leclerc που βρίσκονται πραγματικά σε υπηρεσία – δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ στο France 5 το βράδυ της Τετάρτης.

Η Ουκρανία εξέφρασε «περισσότερες προσδοκίες […] για την άμυνα ή το πυροβολικό παρά για τα άρματα μάχης Leclerc», δήλωσε ο Λεκορνύ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση για την παράδοση άλλου εξοπλισμού.

«Η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Από το βαρύ ταμείο στήριξης της Γαλλίας για την Ουκρανία ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ είναι ακόμη διαθέσιμα, τα οποία θα επιτρέψουν στις ουκρανικές αρχές να αγοράσουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται απευθείας από τους Γάλλους κατασκευαστές, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία, καθώς πιστεύει ότι αυτό θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα La France Insoumise, «η Γαλλία δεν έχει τα μέσα να στείλει αρκετά τανκς για να κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο βουλευτής Μπαστιάν Λασό στο France Inter.

Πηγή: EURACTIV.fr (Davide Basso)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments