Κόσμος

Η Ουκρανία πήρε τα τανκς της, τώρα θέλει και μαχητικά τζετ

Η Ουκρανία πήρε τα τανκς της, τώρα θέλει και μαχητικά τζετ

Πηγή Φωτογραφίας: Financial Times

Για την Ουκρανία, ο αγώνας για την ασφάλεια των δυτικών αρμάτων μάχης ήταν μόνο η αρχή

Με τα αμερικανικά Abrams και τα γερμανικής κατασκευής Leopard να κατευθύνονται τώρα στην πρώτη γραμμή μετά από μήνες διαμάχης μεταξύ των δυτικών συμμάχων, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές στο Κίεβο στρέφουν την προσοχή τους σε αυτό που θεωρούν ως το λογικό επόμενο βήμα στην προσπάθειά τους να απωθήσουν Ρώσους εισβολείς – αποστολές των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Οι συνομιλίες με περισσότερους από μισή ντουζίνα δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά τζετ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η οποία προωθείται από Ουκρανούς αξιωματούχους με την υποστήριξη γερακιών κρατών της Βαλτικής.

Η συζήτηση πιθανότατα θα αποδειχθεί ακόμη πιο αμφιλεγόμενη από τη διαμάχη για την προμήθεια τανκς. Στην Ευρώπη, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θεωρούν πλέον την ιδέα ως μη αρχή, αλλά ότι οι φόβοι για κλιμάκωση παραμένουν υψηλοί. Η Ουάσιγκτον είπε στο Κίεβο ότι η προμήθεια αεροσκαφών είναι «απαγορευμένη, προς το παρόν», είπε ο διπλωμάτης που αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί — αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια κόκκινη γραμμή στο HIMARS [πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων ], και αυτό κινήθηκε. Τότε ήταν άρματα μάχης και αυτό είναι συγκινητικό».

Ένας δεύτερος ανώτερος απεσταλμένος μιας ευρωπαϊκής δύναμης τόνισε επίσης την ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η προμήθεια δυτικών όπλων. «Οι μαχητές είναι εντελώς αδιανόητοι σήμερα», είπαν, «αλλά μπορεί να έχουμε αυτή τη συζήτηση σε δύο, τρεις εβδομάδες». Οι υπουργοί Άμυνας από τους συμμάχους της Ουκρανίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ramstein, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπου η αεροπορία και η αεροπορική υποστήριξη αναμένεται να αποτελέσουν βασικό επίκεντρο.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra είπε στο ολλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα εξετάσει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, εάν το ζητήσει το Κίεβο. «Είμαστε ανοιχτόμυαλοι, δεν υπάρχουν ταμπού», είπε.

Αυτό ακολούθησε σχόλια τον περασμένο μήνα από τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Rastislav Káčer, ο οποίος είπε στο Interfax-Ukraine ότι η κυβέρνησή του ήταν «έτοιμη» να παραδώσει μαχητικά MiG-29 της Σοβιετικής εποχής στο Κίεβο και μιλούσε με τους εταίρους του ΝΑΤΟ και τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy για το πώς να το πράξουν. Άλλοι ανώτεροι πολιτικοί είναι πολύ λιγότερο gung-ho. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών την Τετάρτη, επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

«Δεν θα υπάρξουν παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία», είπε. «Αυτό έγινε σαφές πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ». Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συζήτηση του επόμενου μήνα στο Ramstein θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που χρειαστούν επειγόντως μαχητικά τζετ σε κάποιο μελλοντικό σημείο, παρά στην επίτευξη συμφωνίας για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας προβλέπουν μια σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει άλλα τρία έως πέντε χρόνια ή περισσότερο, και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Δύση είναι κοντά στο όριο αυτού που μπορεί να παράσχει χωρίς να πυροδοτήσει μια ακραία απάντηση από τη Μόσχα.

Σταθερή κλιμάκωση

Στις αρχές του περασμένου έτους οι δυτικοί σύμμαχοι συμφώνησαν σε μια «άγραφη πολιτική» να μην προμηθεύουν στην Ουκρανία ένα πλήρως ολοκληρωμένο πακέτο όπλων αμέσως μετά την εισβολή, από φόβο «θα προκαλέσαμε μεγάλη απάντηση από τη Ρωσία», δήλωσε τρίτος ανώτερος διπλωμάτης από άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση. 

Η σκέψη ήταν ότι η Δύση έπρεπε να παράσχει την υποστήριξή της σταδιακά, αξιολογώντας τη ρωσική απάντηση σε κάθε βήμα. «Πολλές χώρες στη Δύση πιστεύουν ότι εάν προμηθεύαμε στην Ουκρανία όλο το υλικό που μας ζήτησαν [για] στην πρώτη φάση του πολέμου, θα υπήρχε μια έντονη ρωσική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Μπορείτε να το ονομάσετε αυτό μια διαδικασία εξοικείωσης [του Πούτιν]», είπε ο διπλωμάτης. Η στρατηγική ήταν μια αργή αλλά σταθερά ανοδική τάση στη δυτική υποστήριξη, από αντιαρματικά Javelins και φορητά συστήματα αεράμυνας όπως Stingers, έως HIMARS και πιο πρόσφατα πυραύλους Patriot εδάφους-αέρος, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η παράδοση των αεροσκαφών είναι επομένως «μόνο θέμα πότε», προέβλεψε ο ίδιος διπλωμάτης. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι συναντήθηκε με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, πέρα ​​από την προμήθεια τανκς. Μιλώντας στη συνέχεια, ο Έξυπνος αρνήθηκε να πει εάν αυτές οι συνομιλίες αφορούσαν την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, βομβών διασποράς ή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. «Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για το ποια θα είναι η φύση της μελλοντικής στρατιωτικής υποστήριξης», είπε. «Η υποστήριξή μας έχει εξελιχθεί καθώς εξελίσσεται η μάχη και οι απαιτήσεις των Ουκρανών έχουν εξελιχθεί».

Ως νησιωτικό έθνος, ωστόσο, η Βρετανία θα ήταν πιο απρόθυμη να στείλει αεροσκάφη στην Ουκρανία παρά να στείλει άρματα μάχης και άλλο χερσαίο στρατιωτικό εξοπλισμό, λένε βρετανοί αξιωματούχοι. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η δημόσια υποστήριξη μπορεί να μειωθεί εν μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες συμφωνούν ότι η Δύση θα θελήσει πρώτα να εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές για αεροπορική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων επιθετικών drones και πιθανώς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης πρόσφατα μια αποστολή μη κατευθυνόμενων ρουκετών Zuni της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που θα μπορούσε να εκτοξεύσει ο ουκρανικός στρατός από τα αεροπλάνα MiG της Σοβιετικής εποχής. Αλλά αυτοί οι απεσταλμένοι επεσήμαναν επίσης τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ ως απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για μια συζήτηση για τα αεροσκάφη.

Τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε 100 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να πετούν με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και τον Οκτώβριο η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι μια ομάδα πολλών δεκάδων πιλότων είχε επιλεγεί για εκπαίδευση σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Τον Αύγουστο, ο Colin Kahl, υφυπουργός αμυντικής πολιτικής, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν είναι αδιανόητο ότι στην πορεία, δυτικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος του μείγματος» των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία. Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Oleksii Reznikov, είπε ότι η προτεραιότητα του Κιέβου μετά τα τανκς είναι η ασφάλεια των αεριωθούμενων αεροσκαφών και ότι οι «δικαιολογίες» των συμμάχων του δεν είναι ανυπέρβλητες. Είναι πεπεισμένος ότι η Δύση έχει πλέον πειστεί για την ανάγκη να αυξάνει προσεκτικά αλλά με συνέπεια την πολυπλοκότητα των στρατιωτικών της δωρεών.

Είπε ότι οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν βάλει τα μάτια τους στα αμερικανικά αεροσκάφη F-16 και F-15, αλλά είναι ανοιχτά και σε άλλα. Η πλειοψηφία των F-15 και F-16 που ανήκουν στις ΗΠΑ αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού. «Υπάρχουν σχεδόν 50 χώρες που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή F-15», είπε ο Σακ. «Δεν πιστεύω ούτε στιγμή ότι η Ουκρανία δεν αξίζει μαχητικά αεροσκάφη».

Εφιάλτης επιμελητείας

Ωστόσο, η αποστολή αεροσκαφών θα ήταν μια σοβαρή υλικοτεχνική επιχείρηση για τους συμμάχους της Ουκρανίας. Τα F-15 και τα F-16 απαιτούν μεγάλους διαδρόμους υψηλής ποιότητας, κάτι που στερείται από την Ουκρανία. Οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν εύκολο για τη Ρωσία να εντοπίσει οποιαδήποτε προσπάθεια να χτίσει επιχειρησιακές βάσεις και να τις χτυπήσει. Τα αμερικανικά μαχητικά F-18 ή τα Gripen σουηδικής κατασκευής θα ήταν πιο κατάλληλα, είπε ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής για την αεροδυναμική στο βρετανικό τανκς σκέψης RUSI, καθώς μπορούν να απογειωθούν από μικρότερες λωρίδες προσγείωσης και απαιτούν λιγότερη συντήρηση. Αλλά και τα δύο αεριωθούμενα είναι σε σχετικά έλλειψη. Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Pål Jonson δήλωσε στο POLITICO την Τετάρτη ότι η Σουηδία «δεν έχει άμεσα σχέδια να στείλει το Gripen στην Ουκρανία».

Άλλα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα γαλλικής κατασκευής Rafales, ενδέχεται να απαιτήσουν σημαντικό αριθμό δυτικών πολιτών στο έδαφος στην Ουκρανία για να επισκευάσουν τα αεροσκάφη και να τα προετοιμάσουν για πτήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι θα γίνονταν αυτόματα στόχοι ρωσικών επιθέσεων. Ερωτηθείς όμως εάν η δωρεά αεριωθούμενων αεροσκαφών θα συνιστούσε κλιμάκωση, ένας γαλλικός κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Ουκρανία έχει ήδη λάβει «υπερβίαια» όπλα από τη Δύση, όπως κανόνια του Καίσαρα. «Λέμε ότι ό,τι στέλνουμε πρέπει να είναι για αμυντικούς σκοπούς – αλλά μόλις παραδοθεί ο εξοπλισμός, είναι στα χέρια τους», είπε ο αξιωματούχος. «Το επιχείρημα [ότι θα χρειαζόσουν αξιωματικούς του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία] ήταν το ίδιο για τους Patriots. Τους στείλαμε ακόμα». Η Clea Caulcutt και η Lili Bayer συνεισέφεραν με ρεπορτάζ από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Πηγή: politico.eu/CRISTINA GALLARDO

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments