Διεθνή

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα στείλουν δεκάδες τανκς για να βοηθήσουν την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα στείλουν δεκάδες τανκς για να βοηθήσουν την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Michael Sohn, File

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με 31 από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με 31 από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης της, αφού η Γερμανία έσπασε ένα ταμπού με παρόμοια ανακοίνωση, κινήσεις που χαιρετίστηκαν από το Κίεβο ως πιθανή καμπή στη μάχη της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Η απόφαση των ΗΠΑ να παραδώσουν άρματα μάχης M1 Abrams βοήθησε να σπάσει η διπλωματική σύγκρουση με τη Γερμανία σχετικά με το πώς να βοηθήσει καλύτερα το Κίεβο στον πόλεμό του με τη Ρωσία, η οποία ώρες νωρίτερα είχε καταδικάσει την απόφαση του Βερολίνου να παράσχει άρματα μάχης Leopard 2 ως επικίνδυνη πρόκληση.

Η Ουάσιγκτον ήταν επιφυλακτική με την ιδέα της ανάπτυξης του δύσκολου στη συντήρηση Abrams, αλλά έπρεπε να αλλάξει τακτική για να πείσει τη Γερμανία να στείλει τα πιο εύκολα λειτουργικά άρματα μάχης Leopard 2 – το άλογο των στρατών του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη – στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφαση των ΗΠΑ σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι τα τανκς ήταν απαραίτητα για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς «να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ελίσσονται σε ανοιχτό έδαφος».

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τη Γερμανία για την κίνησή της και κατέθεσε περαιτέρω στρατιωτικό υλικό που προμήθευαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Γερμανία έχει προχωρήσει πραγματικά», είπε.

«Η προσδοκία από την πλευρά της Ρωσίας είναι ότι θα χωρίσουμε», είπε ο Μπάιντεν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ευρωπαίους συμμάχους. «Αλλά είμαστε πλήρως, πλήρως και πλήρως ενωμένοι». Το Κίεβο ζητά εδώ και μήνες για κύρια δυτικά άρματα μάχης που θα έδιναν στις δυνάμεις του μεγαλύτερη ισχύ πυρός, προστασία και κινητικότητα για να σπάσουν τις μακριές στατικές γραμμές του μετώπου και να ανακτήσουν πιθανώς κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά και νότια.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να παραδοθεί το Abrams και περιέγραψαν την κίνηση ότι παρέχει τη μακροπρόθεσμη άμυνα της Ουκρανίας. «Δεν υπάρχει επιθετική απειλή για τη Ρωσία (την ίδια)», είπε ο Μπάιντεν. Η Μόσχα θεωρεί όλο και περισσότερο τον πόλεμο ως επικίνδυνη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν μίλησε την Τετάρτη με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς Giorgia Meloni της Ιταλίας και Rishi Sunak της Βρετανίας σχετικά με τη συνεργασία των εθνών τους για υποστήριξη προς το Κίεβο. Η Γερμανία, που προηγουμένως κρατούσε τη Δύση εν μέσω βαθιάς απροθυμίας να εξάγει επιθετικά όπλα λόγω του ναζιστικού της παρελθόντος, είπε ότι θα στείλει μια αρχική εταιρεία 14 από τα άρματα μάχης Leopard 2 από τα δικά της αποθέματα και θα εγκρίνει επίσης αποστολές από συμμαχικά ευρωπαϊκά κράτη. Ο τελικός στόχος θα ήταν να εφοδιαστεί η Ουκρανία με δύο τάγματα Leopards, που συνήθως αποτελούνται από τρεις ή τέσσερις λόχους το καθένα, το πρώτο που θα φτάσει εντός τριών ή τεσσάρων μηνών.

«Η Γερμανία θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο. Ο Scholz είπε αργότερα ότι η Γερμανία θα στείλει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο πέρα ​​από την παράδοση των Leopards, συμπεριλαμβανομένης για παράδειγμα αεράμυνας, βαρέος πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy χαιρέτισε την απόφαση της Ουάσιγκτον για τα τανκς Abrams και ευχαρίστησε τον Scholz για τα Leopards. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε για έναν κοινό στόχο», τον οποίο περιέγραψε ως την απελευθέρωση της Ουκρανίας.

“Το κύριο πράγμα είναι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Χρειαζόμαστε εκατοντάδες τανκς”, δήλωσε ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι κινήσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ κατάργησαν οριστικά ένα από τα τελευταία ταμπού στη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία: την παροχή όπλων που έχουν κυρίως επιθετικό και όχι αμυντικό σκοπό. Η Δύση ήταν απρόθυμη να στείλει βαριά επιθετικά όπλα από φόβο μήπως προκαλέσει πυρηνική δύναμη στη Ρωσία. Η Ρωσία αντέδρασε με μανία στην απόφαση της Γερμανίας, λέγοντας ότι το Βερολίνο εγκαταλείπει την «ιστορική ευθύνη απέναντι στη Ρωσία» που προέκυψε από τα εγκλήματα των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δυνάμεις του Χίτλερ εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση.

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση οδηγεί τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Σεργκέι Νετσάγιεφ, πρεσβευτής της Μόσχας στη Γερμανία. Οι δεσμεύσεις προς την Ουκρανία από άλλες χώρες που καλλιεργούν Λεοπαρδάλεις, τις οποίες η Γερμανία έκανε κατά χιλιάδες και εξήγαγε σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ, πολλαπλασιάστηκαν αυτή την εβδομάδα καθώς οι μεγάλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας φάνηκαν να διορθώνουν τις διαφορές σχετικά με την προσέγγισή τους. Η Φινλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν Leopards, όπως και η Πολωνία, η οποία έχει ήδη ζητήσει την έγκριση του Βερολίνου.

Η Ισπανία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι το εξετάζουν. Η Βρετανία έχει προσφέρει μια εταιρεία με 14 από τα συγκρίσιμα άρματα μάχης Challenger και η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής των Leclerc της. Η Μόσχα λέει ότι οι προμήθειες σύγχρονων επιθετικών όπλων στην Ουκρανία θα αναβάλουν μόνο αυτό που λέει ότι θα είναι η αναπόφευκτη νίκη της. Ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι παραδόσεις αμερικανικών αρμάτων μάχης θα ήταν «άλλη μια κατάφωρη πρόκληση».

Από τότε που η Ουκρανία απέσυρε μέρος του εδάφους το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2022, ο πόλεμος έχει γίνει ένα αιματηρό, αδιέξοδο και το Κίεβο πιστεύει ότι τα δυτικά βαρέα όπλα μπορούν να αποκαταστήσουν την ορμή του. Το Κίεβο αναγνώρισε την Τετάρτη οι δυνάμεις του είχαν αποσυρθεί από το Soledar, μια μικρή πόλη εξόρυξης αλατιού στα ανατολικά που η Ρωσία είχε ισχυριστεί ότι είχε καταλάβει πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα, το μεγαλύτερο κέρδος της εδώ και περισσότερο από μισό χρόνο. Η πόλη βρίσκεται κοντά στο Bakhmut, μια μεγαλύτερη πόλη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας έντονης ρωσικής επίθεσης για εβδομάδες.

Η πολιτοφυλακή των συμβάσεων Wagner προχωρούσε τώρα μέσα στο Bakhmut, με μάχες στα περίχωρα και σε γειτονιές που κατείχε πρόσφατα η Ουκρανία. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την κατάσταση εκεί. Στους 11 μήνες από την εισβολή της, η Ρωσία έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, έχει αναγκάσει εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει κάνει ολόκληρες πόλεις σε ερείπια. Λέει ότι η «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» ήταν απαραίτητη για να αναχαιτιστεί μια απειλή για την ασφάλεια που προέκυψε από τους δεσμούς της Ουκρανίας με τη Δύση, την οποία τώρα παρουσιάζει ότι επιδιώκει να την καταστρέψει. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του λένε ότι η Ουκρανία δεν απείλησε ποτέ τη Ρωσία και η εισβολή είναι ένας επιθετικός πόλεμος για την υποταγή ενός γείτονα και την κατάληψη γης.

Πηγή: Reuters/Αναφορά από τα γραφεία του Reuters. γράφοντας από τους Peter Graff και Mark Heinrich. μοντάζ Kevin Liffey, Timothy Heritage, William Maclean

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments