Διεθνή

Reuters: Ένα ρωσικό νεκροταφείο αποκαλύπτει τον στρατό των αιχμαλώτων του Βάγκνερ

Reuters: Ένα ρωσικό νεκροταφείο αποκαλύπτει τον στρατό των αιχμαλώτων του Βάγκνερ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ένα ταχέως αναπτυσσόμενο νεκροταφείο σε ένα χωριό της νότιας Ρωσίας προσφέρει πληροφορίες για τους κατάδικους που πολεμούν -και πεθαίνουν- για τον μυστικό μισθοφόρο στρατό της Ομάδας Βάγκνερ.

Στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, ένα οικόπεδο στην άκρη μιας μικρής αγροτικής κοινότητας στη νότια Ρωσία άρχισε να γεμίζει με δεκάδες πρόσφατα σκαμμένους τάφους μαχητών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Οι χώροι ανάπαυσης ήταν στολισμένοι με απλούς ξύλινους σταυρούς και στεφάνια με έντονα χρώματα που έφεραν τα διακριτικά του Ομίλου Wagner της Ρωσίας – ενός φοβισμένου και μυστικοπαθούς ιδιωτικού στρατού.

Υπήρχαν περίπου 200 τάφοι στην τοποθεσία στα περίχωρα του χωριού Μπακίνσκαγια στην περιοχή Κρασνοντάρ όταν επισκέφθηκε το Reuters στα τέλη Ιανουαρίου. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο συνέδεσε τα ονόματα τουλάχιστον 39 από τους νεκρούς εδώ και σε άλλα τρία κοντινά νεκροταφεία με τα ρωσικά δικαστικά αρχεία, τις δημόσιες βάσεις δεδομένων και τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Reuters μίλησε επίσης με την οικογένεια, τους φίλους και τους δικηγόρους ορισμένων από τους νεκρούς.

Πολλοί από τους άντρες που θάφτηκαν στο Bakinskaya ήταν κατάδικοι που στρατολογήθηκαν από τον Wagner πέρυσι αφού ο ιδρυτής του, Yevgeny Prigozhin, υποσχέθηκε χάρη σε περίπτωση που οι κρατούμενοι επιβίωναν έξι μήνες στο μέτωπο, έδειξε αυτή η αναφορά. Περιλάμβαναν έναν δολοφόνο, δολοφόνους, εγκληματίες καριέρας και άτομα με προβλήματα αλκοόλ.

Για μήνες, ο Βάγκνερ έχει εγκλωβιστεί σε μια αιματηρή μάχη φθοράς για να καταλάβει τις πόλεις Μπαχμούτ και Σολεντάρ στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι χρησιμοποιεί καταδίκους ως τροφή για κανόνια για να συντρίψει την άμυνα της Ουκρανίας. Ενισχύοντας τις κυρώσεις σε βάρος του Βάγκνερ αυτόν τον μήνα, ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε την ομάδα «μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει εκτεταμένες φρικαλεότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε μια σύντομη ανοιχτή απάντηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Prigozhin ζήτησε από τον Kirby «να διευκρινίσει ποιο έγκλημα διαπράχθηκε» από τον Wagner.

Βίντεο και φωτογραφίες των τάφων εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης στην περιοχή του Κρασνοντάρ τον Δεκέμβριο. Το Reuters εντόπισε αυτές τις εικόνες στο νεκροταφείο Bakinskaya και εξέτασε δορυφορικές εικόνες της τοποθεσίας από τη Maxar Technologies και το Capella Space. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το οικόπεδο του Βάγκνερ ήταν άδειο το καλοκαίρι, είχε τρεις σειρές τάφων στα τέλη Νοεμβρίου και ήταν γεμάτο τα τρία τέταρτα στις αρχές Ιανουαρίου. Ουσιαστικά ολόκληρη η πλοκή χρησιμοποιήθηκε μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Ο τοπικός ακτιβιστής Vitaly Votanovsky, ο οποίος τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες και έχει τεκμηριώσει στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία και θάφτηκαν στα νεκροταφεία της περιοχής Krasnodar, είπε στο Reuters ότι παρατήρησε ένα φορτηγό που παρέδιδε πτώματα στο νεκροταφείο. Είπε ότι οι τυμβωρύχοι του είπαν ότι τα πτώματα είχαν έρθει από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την περιοχή του Ντόνετσκ. Όταν το Reuters επισκέφτηκε το νεκροταφείο τον Ιανουάριο, τοποθετήθηκαν φράχτες και κάμερες ασφαλείας γύρω από το οικόπεδο και άλλη μια ταφή βρισκόταν σε εξέλιξη.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δημοσίευσε πλάνα στις αρχές Ιανουαρίου από τον Πριγκόζιν να επισκέπτεται το νεκροταφείο, να σταυρώνεται και να βάζει λουλούδια σε έναν τάφο. Είπε στα τοπικά ΜΜΕ ότι οι άνδρες που είχαν ταφεί εκεί είχαν εκφράσει την επιθυμία να ταφούν σε ένα παρεκκλήσι Βάγκνερ έξω από την κοντινή πόλη Goryachiy Klyuch, αντί να επιστραφούν τα σώματά τους σε συγγενείς. Το οικόπεδο Bakinskaya παρασχέθηκε από τις τοπικές αρχές, είπε, αφού το παρεκκλήσι εξαντλήθηκε. Το 2019, το Reuters ανέφερε την ύπαρξη ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης Wagner στο χωριό Molkino, περίπου 5 μίλια (9 χλμ.) από την Bakinskaya.

Από τους 39 καταδίκους που εντόπισε το Reuters, 10 είχαν φυλακιστεί για φόνο ή ανθρωποκτονία, 24 για ληστεία και δύο για βαριά σωματική βλάβη. Άλλα εγκλήματα περιελάμβαναν την κατασκευή ή εμπορία ναρκωτικών και τον εκβιασμό. Μεταξύ των καταδίκων ήταν πολίτες της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της αποσχισθείσας γεωργιανής περιοχής της Αμπχαζίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Ξύλινοι μαρκαδόροι στους τάφους τους στη Μπακίνσκαγια και σε τρία κοντινά νεκροταφεία δείχνουν ότι οι άνδρες χάθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022, στο απόγειο της μάχης για το Μπαχμούτ.

Ένας από τους νεότερους, θαμμένος στο κοντινό νεκροταφείο Martanskaya, είναι ο Vadim Pushnya. Ήταν μόλις 25 ετών όταν πέθανε στις 19 Νοεμβρίου. Ο Pushnya φυλακίστηκε το 2020 για διάρρηξη γκαράζ, μπυραρίας και τσιμεντοβιομηχανίας στη γενέτειρά του, Goryachiy Klyuch, κοντά στο παρεκκλήσι Wagner. Η ημερομηνία γέννησης στον τάφο του Pushnya ταιριάζει με την ημερομηνία που αναφέρεται στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα δικαστικά αρχεία.

Ο μεγαλύτερος, ο Fail Nabiev, εξέτιε ενάμιση χρόνο για διάρρηξη στην Ποινική Αποικία Νο. 2 της περιοχής Ιβάνοβο, 200 μίλια βορειοανατολικά της Μόσχας, τουλάχιστον το δεύτερο τέτοιο ξόρκι του στη φυλακή. Είχε καταδικαστεί τον Μάιο του 2022 από δικαστήριο στη γραφική τουριστική πόλη Σούζνταλ για κλοπή μιας μηχανής κοπής χορδών και μιας μηχανής λείανσης συνολικής αξίας 5.500 ρούβλια (80 δολάρια) από ένα γκαράζ. Σύμφωνα με τον απλό ξύλινο ταφικό μαρκαδόρο του, διακοσμημένο με ένα ισλαμικό μισοφέγγαρο, ο Nabiev πέθανε τον Οκτώβριο, λιγότερο από πέντε μήνες μετά την καταδίκη του. Ήταν 60.

Η κοινή σύζυγος του Nabiev, Olga Viktorova, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ο Nabiev σκοτώθηκε ενώ υπηρετούσε με τον Wagner στη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία. Είπε ότι ο σύζυγός της πλησίαζε στο τέλος της φυλάκισής του και ότι είχε σημαντικά χρέη από πιστωτικές κάρτες που τώρα έμεινε να πληρώσει. Είπε ότι δεν γνώριζε ότι ο σύζυγός της είχε ενταχθεί στον Βάγκνερ παρά μόνο μετά τον θάνατό του. Ο ρωσικός ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος iStories ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν επισκέφτηκε την Ποινική Αποικία Νο. 2 για να στρατολογήσει μαχητές τον Αύγουστο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά. «Πάντα είχε τρελές ιδέες. Ένας αδιόρθωτος αισιόδοξος», είπε η Βικτόροβα. Ο Nabiev πιθανότατα «σκέφτηκε ότι θα έκανε ένα γρήγορο ταξίδι στην Ουκρανία και θα κέρδιζε κάποια χρήματα».

Το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές δεν απάντησαν σε ερωτήσεις για αυτό το άρθρο. Η ρωσική κυβέρνηση στο παρελθόν επαίνεσε τις «θαρραλέες και ανιδιοτελείς ενέργειες» των μαχητών του Βάγκνερ. Ο ιδρυτής της Wagner, Prigozhin, ο οποίος επίσης δεν σχολίασε, έχει πει στο παρελθόν ότι δίνει στους κατάδικους «μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή». Αν και το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πού ακριβώς πέθαναν οι άνδρες, η μητέρα ενός παιδιού είπε ότι ο γιος της σκοτώθηκε στην περιοχή του Ντόνετσκ. Οι λογαριασμοί πολλών άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης ότι βρίσκονταν στην Ουκρανία πριν από το θάνατό τους.

Πηγή: Reuters.com/FELIX LIGHT, FILIPP LEBEDEV,READE LEVINSON

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments