Διεθνή

Σκανδιναβικές – Βαλτικές χώρες κατά της συμμετοχής Ρωσίας – Λευκορωσίας στον παγκόσμιο αθλητισμό

Σκανδιναβικές – Βαλτικές χώρες κατά της συμμετοχής Ρωσίας – Λευκορωσίας στον παγκόσμιο αθλητισμό

Πηγή Φωτογραφίας: The 19th News

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο συνιστούσε στις ομοσπονδίες και τις διοργανώσεις να μην προσκαλούν ή να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εξετάζει έκτοτε τρόπους για να διασφαλίσει τη συμμετοχή τους.

Οι Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες δεν επιθυμούν τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνή αθλήματα, αν και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Φινλανδίας παραμένει αμφίβολη για το αν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία έχει αρχίσει να εξετάζει τρόπους συμμετοχής αθλητών από αυτές τις χώρες, θα αλλάξει τη στάση της.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ωθήσει τους αθλητικούς φορείς να αποκλείσουν τους εν λόγω αθλητές από τις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο συνιστούσε στις ομοσπονδίες και τις διοργανώσεις να μην προσκαλούν ή να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εξετάζει έκτοτε τρόπους για να διασφαλίσει τη συμμετοχή τους.

Ωστόσο, η Φινλανδία, μαζί με άλλους Σκανδιναβούς εταίρους και τις χώρες της Βαλτικής, επιβεβαίωσε την αντίθεσή της στη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η άποψη αυτή είχε επίσης μεταφερθεί «σθεναρά» στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και γραπτώς, τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιαν Βαπααβούρι.

Υποστήριξη έλαβε και από τον υπουργό Επιστημών και Πολιτισμού Πέτρι Χονκόνεν, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η επιστροφή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ήταν απαράδεκτη. «Πρόκειται για την ηθική του αθλητισμού και τα δεινά της Ουκρανίας», έγραψε ο Χονκόνεν.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο Χονκόνεν παρακάλεσε την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ να επηρεάσει τον διεθνή ολυμπιακό οργανισμό ώστε να επιστρέψει στην αρχική, αυστηρότερη στάση του.

Φαίνεται ότι η Φινλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή πιστεύει ότι η μάχη έχει ήδη χαθεί. Αν τελικά επιτραπεί η είσοδος σε Ρώσους και Λευκορώσους, αυτό πρέπει να γίνει χωρίς τις σημαίες και τις στολές των χωρών τους, αλλά με τον κατάλληλο έλεγχο ντόπινγκ, δήλωσε η γενική γραμματέας Τάινα Σουσιλουότο στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Ωστόσο, ρωγμές έχουν εμφανιστεί και στη Φινλανδία.

Η Φινλανδική Ομοσπονδία Πυγμαχίας, για παράδειγμα, αποφάσισε να πάει κόντρα στην αρχική της απόφαση και στέλνει αθλήτριες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών στην Ινδία, όπου θα αγωνιστούν επίσης Ρώσοι και Λευκορώσοι – μια κίνηση που θέτει τη Φινλανδική Ομοσπονδία σε κίνδυνο να χάσει τη δημόσια χρηματοδότησή της.

Πηγή: EURACTIV.com, (Pekka Vänttinen)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments