Οικονομία

Αυξήσεις συντάξεων: Οι κερδισμένοι & οι χαμένοι – 5 λόγοι

Αυξήσεις συντάξεων: Οι κερδισμένοι & οι χαμένοι – 5 λόγοι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πολλοί συνταξιούχοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι θα λάμβαναν διπλή αύξηση, θα έπαιρναν δηλαδή και τα αναδρομικά του Ιανουαρίου

Στήθηκαν με αγωνία για να δουν την φωτεινή ένδειξη των ΑΤΜ με τις αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια στις αποδοχές τους όμως αυτό που αντίκρισαν τους άφησε πικρή γεύση. Πολλοί συνταξιούχοι άλλα περίμεναν να δουν κι άλλα τελικά είδαν.

Ο πρώτος προφανής λόγος είναι το …άχθος της προσωπικής διαφοράς που κουβαλούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι , κληροδότημα του ν. Κατρούγκαλου, για το οποίο όσο κι αν φαίνεται περίεργο δεν έχουν ιδέα. Το διαπιστώσαμε και μέσω πολλών τηλεφωνημάτων στον ΣΚΑΙ από συνταξιούχους που παραπονούνταν ότι δεν έλαβαν όσα υπολόγιζαν, στις ερωτήσεις μας όμως αν έχουν προσωπική διαφορά και ποιο το ύψος αυτής, σήκωναν τα χέρια ψηλά. (Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να μπουν στον e-EFKA με τους κωδικούς taxis και να εκτυπώσουν από τη λίστα υπηρεσιών το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα κύριας σύνταξης).

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν συνταξιούχο των 900€ , ο οποίος έχει προσωπική διαφορά 35€. Με την αύξηση του 7,75% , θα αυξηθεί η σύνταξη του κατά 70€ όμως στο πορτοφόλι του θα δει επιπλέον 35€ αφού πρέπει πρώτα να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά.

Πολλοί συνταξιούχοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι θα λάμβαναν διπλή αύξηση, θα έπαιρναν δηλαδή και τα αναδρομικά του Ιανουαρίου. Η ανάδοχος εταιρεία όμως δεν κατάφερε να ενσωματώσει τις αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις – αυτό θα γίνει με τις συντάξεις του Μαρτίου στα τέλη Φεβρουαρίου – και πολλοί συνταξιούχοι κοιτούσαν «έντρομοι» το ΑΤΜ μην μπορώντας να κατανοήσουν πώς μια διπλή αύξηση τους έφερνε τόσο μικρό ποσό…

Στη συζήτηση για τις αυξήσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες όλοι , από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τους εργατολόγους – νομικούς μέχρι και εμάς τους δημοσιογράφους – φαίνεται ότι… είχαμε ξεχάσει να αναφέρουμε ότι και οι συντάξεις υπόκεινται σε κρατήσεις, παραπλανώντας ως έναν βαθμό τους συνταξιούχους.

Για παράδειγμα μια σύνταξη 740€ δεν έχει φόρο αφού το ετήσιο εισόδημα που δίνει είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο κι άρα δεν υπόκειται σε κρατήσεις φόρου. Με την αύξηση όμως 7,75% το αφορολόγητο όριο ξεπερνιέται και προκύπτει φόρος 84€ και μηνιαίες κρατήσεις 10€. Αντί λοιπόν ο συγκεκριμένος συνταξιούχος να δει αύξηση 57€ θα δει 47€.

Επιπλέον η εισφορά αλληλεγγύης μπορεί να καταργήθηκε όμως συνεχίζει να εισπράττεται η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων που επιβάλλεται στις συντάξεις που είναι υψηλότερες των 1400€ και έχει συντελεστές από 3% έως 14%.

Φανταστείτε για παράδειγμα έναν συνταξιούχο των 1.380€ του οποίου η σύνταξη με την αύξηση του 7,75% πηγαίνει στα 1487€, αυξάνεται κατά 107€. Αυτό σημαίνει ότι μεμιάς ο συγκεκριμένος επιβαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης 3% ή 45€. Έτσι η σύνταξη του δεν θα αυξηθεί τελικά 107€ αλλά 107-45 = 62€.

Όσο μεγαλύτερες οι συντάξεις τόσο μεγαλύτερες και οι απώλειες. Ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1.582€ με την αύξηση του 7,75%, η σύνταξή του αυξάνεται κατά 123€, φτάνοντας τα 1.706€. Η αύξηση αυτή σημαίνει αλλαγή κλιμακίου για την εισφορά αλληλεγγύης και διπλασιασμό κρατήσεων στο 6% Η νέα κράτηση ανέρχεται σε 102€ κι άρα η νέα σύνταξη θα υποχωρήσει στα 1.603€. Έτσι η πραγματική αύξηση για τον συνταξιούχο αυτής της περίπτωσης δεν είναι 123€ αλλά μόλις 21€.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει και τα μεμονωμένα λάθη από τον ΕΦΚΑ. Για παράδειγμα είναι αρκετά τα παράπονα από συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά που ποτέ δεν την έλαβαν. Ο ΕΦΚΑ πάντως προτίθεται εντός της εβδομάδας να προβεί σε ανακοινώσεις που θα εξηγούν αναλυτικά τι ακριβώς συνέβη με τις αυξήσεις που δόθηκαν ή δεν …δόθηκαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments