Διεθνή

Μπάιντεν και Ζελένσκι σχεδιάζουν κοινή επίσκεψη στην Πολωνία

Μπάιντεν και Ζελένσκι σχεδιάζουν κοινή επίσκεψη στην Πολωνία

Πηγή Φωτογραφίας: Xinhua- rollingstone.com

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πιθανό να επισκεφθούν την Πολωνία αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς ο Ζελένσκι θέλει να παρουσιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων, σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σχέδια του Μπάιντεν και του Ζελένσκι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά οι δύο πρόεδροι ενδέχεται να επιθυμούν να συντονίσουν τις επισκέψεις τους προκειμένου να συναντηθούν στην Πολωνία, με τη Βαρσοβία και τη νότια πόλη Ρζεσούβ ως τις δύο πιο πιθανές τοποθεσίες, όπως αναφέρει η Dziennik Gazeta Prawna.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι αποτελεί «μέρος ενός ευρύτερου διπλωματικού σχεδίου που το Κίεβο πρόκειται να εφαρμόσει ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανέφερε η DGP επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στο Κίεβο.

Οι πηγές λένε ότι ο Ζελένσκι σχεδιάζει να παρουσιάσει το σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου και να απευθύνει έκκληση για τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την Ουκρανία

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με τα σύνορα όπως ήταν πριν από το 2014. Ένα νέο στοιχείο θα είναι η άρνηση της λεγόμενης οριοθέτησης των συνόρων πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Θα υπάρχουν επίσης διατάξεις σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια, αναφερόμενες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και ανταλλαγές κρατουμένων και επιστροφή των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ζελένσκι θα θίξει επίσης το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας για τη χώρα του, με εγγυητές τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το αν η Πολωνία θα παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου, άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να στείλει τα μαχητικά της στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Βόιτσεχ Σκούρκιεβιτς έγραψε αργότερα στο Twitter ότι η παράδοση των F-16 «δεν αποτελεί θέμα συζήτησης» προς το παρόν.

Πηγή: EURACTIV.pl, (Aleksandra Krzysztoszek)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments