Nέα της αγοράς

Ο άνθρωπος που πέφτει μέσα στις προβλέψεις του: Τι λέει ο Νοστράδαμος για την επόμενη δεκαετία;

Ο άνθρωπος που πέφτει μέσα στις προβλέψεις του: Τι λέει ο Νοστράδαμος για την επόμενη δεκαετία;

Πηγή Φωτογραφίας: The Wall Street Journal

Για παράδειγμα, το 1990 προέβλεψε ότι ένας υπολογιστής θα νικούσε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι έως το 1998. Και το 1997, ο Deep Blue της IBM πράγματι νίκησε τον Garry Kasparov.

Ο εφευρέτης και μελλοντιστής Ray Kurzweil δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο. Πρόκειται για το «The Age of Intelligent Machines», που μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη και προβλέπει τη δημοτικότητα του ίντερνετ. Εντυπωσιακό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το διαδίκτυο είχε τότε μόλις 2,6 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Και αυτή δεν ήταν η μοναδική του εύστοχη πρόβλεψη. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, οι προβλέψεις του Kurzweil έχουν ποσοστό ευστοχίας 86%.

Για παράδειγμα, το 1990 προέβλεψε ότι ένας υπολογιστής θα νικούσε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι έως το 1998. Και το 1997, ο Deep Blue της IBM πράγματι νίκησε τον Garry Kasparov.

Την ίδια δεκαετία, είχε προβλέψει ότι έως το 2010, οι υπολογιστές θα μπορούν να απαντούν ερωτήσεις ψάχνοντας σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο ίντερνετ.

Την ίδια εποχή, είχε πει ότι έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξωσκελετικά μέλη θα επιτρέπουν στους ανάπηρους να περπατήσουν. Εταιρείες όπως η Ekso Bionics και άλλες αναπτύσσουν αυτήν ακριβώς την τεχνολογία.

Το 1999 είχε προβλέψει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να δίνουν εντολές στον υπολογιστή τους απλά μιλώντας έως το 2009. Το 2009, η τεχνολογία αυτή ήταν στα πρώτα της βήματα, όμως σήμερα έχει τελειοποιηθεί, όπως δείχνουν λειτουργίες όπως το Siri της Apple και το Google Now.

Το 2005 είχε προβλέψει ότι τη δεκαετία του 2010, ψηφιακές λύσεις θα μπορούν να κάνουν μεταφράσεις από τον προφορικό λόγο σε ξένες γλώσσες σε πραγματικό χρόνο, εμφανίζοντας το κείμενο με τη μορφή υπότιτλων, σε έναν χρήστη που θα φορά ειδικά γυαλιά. Σήμερα, εφαρμογές όπως το Google Translate κάνουν αυτό ακριβώς και πολλά ακόμα. Ένα app, που ονομάζεται Word Lens, χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής για να βρει και να μεταφράσει ακόμα και ταμπέλες στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο.

Πώς προβλέπει το μέλλον;

Σύμφωνα με τον Kurzweil, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναπόφευκτη και πολύ κοντινή. Ο επιστήμονας εκτιμά ότι οι υπολογιστές θα περνούν με άνεση το τεστ του Τούρινγκ (που μετρά το εάν ένας υπολογιστής μπορεί να σκέφτεται σαν τον άνθρωπο) έως το 2029.

Μόλις η τεχνητή νοημοσύνη περάσει το τεστ Τούρινγκ, θα μπορεί να κάνει ό,τι και οι άνθρωποι. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 2030 θα κινηθεί πέραν αυτών που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι.

Και το 2045, σύμφωνα με τον Kurzweil, θα φτάσουμε στο «Singularity», όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Σε αυτό το στάδιο, υπερ-έξυπνοι υπολογιστές θα μπορούν να έχουν ιδέες που κανένας άνθρωπος δεν έχει σκεφτεί ποτέ και άρα θα μπορούν να δημιουργούν τεχνολογικά εργαλεία που θα είναι πιο εξελιγμένα από οτιδήποτε έχουμε σήμερα.

Όπως λέει ο μελλοντιστής, θα είναι η στιγμή που «η ανθρώπινη νοημοσύνη θα πολλαπλασιαστεί με το ένα εκατομμύριο».

Έως το 2050, εμφυτεύματα στον εγκέφαλο θα συνδέουν το μυαλό μας με το δίκτυο, επιτρέποντάς μας να εισέλθουμε σε ψηφιακούς κόσμους που δεν θα ξεχωρίζουν από τον αληθινό. Έτσι, ο άνθρωπος θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσθετες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να αυξήσει τη μνήμη του ή τη νοημοσύνη του.

Στο ίδιο διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ισχυριστεί ότι έχει συναίσθηση, κάτι που θα προκαλέσει μια τεράστια μεταμόρφωση της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Kurzweil, πιθανότατα θα υπάρξει μια διαδικασία μέσω της οποίας οι μηχανές θα αποκτήσουν προστασία και δικαιώματα.

Από την άλλη, λόγω της τεράστιας τεχνολογικής προόδου, οι πόλεμοι, η πείνα και οι ασθένειες θα εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς, με τον Kurzweil να προβλέπει ότι αυτή η ουτοπία θα γίνει πράξη πριν από το 2050.

Η νανοτεχνολογία θα αλλάξει τον κόσμο. Τα nanobots θα μπορούν να γιατρεύουν κάθε ασθένεια και να θεραπεύουν κάθε τραύμα, ακόμα και αυτά στον εγκέφαλο. Επίσης, θα μπορούν να δημιουργήσουν τροφή απλά αναδιοργανώνοντας την υπάρχουσα ύλη.

Ο ίδιος ο Kurzweil, που είναι σήμερα διευθυντής μηχανικής στην Google, ελπίζει ότι θα ζήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να κάνει «upload» τον εαυτό του σε έναν υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, λέει, θα ζήσει για πάντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments