Πολιτική

Άδωνις: Το Καλάθι του νοικοκυριού έχει πάει τις τιμές 5 μήνες πίσω

Άδωνις: Το Καλάθι του νοικοκυριού έχει πάει τις τιμές 5 μήνες πίσω

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε σήμερα  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης,

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε σήμερα  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο Καλάθι του Νοικοκυριού, την πορεία του πληθωρισμού, το Market Pass, καθώς και σε ζητήματα ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος και τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, με έμφαση στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και στον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκβιασμού του κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Αναφορικά με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και την πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε την άκρως ενθαρρυντική πορεία του και την μείωση του πληθωρισμού στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι «το Καλάθι του Νοικοκυριού έχει απολύτως σταθερή αξία εδώ και αρκετές εβδομάδες. Πρακτικά το Καλάθι έχει πάει σε τιμές περίπου του Ιουνίου του 2022, έχει πάει δηλαδή περίπου πέντε μήνες πίσω και έχει μείνει σταθερό εκεί».

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023 είχε πτώση του πληθωρισμού, μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον έχουμε πληθωρισμό 7,2% από 7,6%, είμαστε μια μονάδα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όσον αφορά τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου του 2022 για τα τρόφιμα, μεταξύ των 27 χωρών η Ελλάδα είναι 7η από το τέλος. Εάν το πρόβλημά μας με την ακρίβεια ήταν εγγενές, ήταν δικό μας πρόβλημα, δεν θα είχαμε περισσότερη ακρίβεια από τους άλλους; Θα είχαμε λιγότερη;».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια περίοδο με τον υψηλότερο πληθωρισμό μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι, συνεπώς, ο καταναλωτής  αναπόφευκτα διαπιστώνει την εξωγενή αύξηση στις τιμές των αγαθών:  «Ζούμε στην εποχή με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Ευρώπη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εισάγουμε ενέργεια, εισάγουμε τρόφιμα, εισάγουμε πρώτες ύλες, εισάγουμε καταναλωτικά αγαθά, ό,τι παίρνουμε εισαγόμενο το αγοράζουμε ακριβότερα αφού υπάρχει πληθωρισμός και αυτό το ακριβότερα μετριέται και σε εμάς στον πληθωρισμό. Γι’ αυτό έχουμε ακρίβεια. Ο πολίτης στο σούπερ μάρκετ έχει κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται, γιατί ο πολίτης αυτό που βλέπει τελικά είναι η ακρίβεια. Γι’ αυτό κάναμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού, για τον πολίτη που έχει πράγματι οικονομικό πρόβλημα. Όποιος ψωνίζει από το καλάθι κερδίζει πολλά χρήματα. Αυτό το πιστοποίησε και το ΕΚΠΑ με επίσημη μελέτη του για τον Νοέμβριο και από ό,τι μαθαίνω ετοιμάζουν μελέτη και για τον Δεκέμβριο που τα νούμερα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά».

Για το αν θα διευρυνθεί το Καλάθι ενόψει Σαρακοστής και Πάσχα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν θετικός, λέγοντας πως «το καλάθι θα πρέπει να ακολουθεί τις καταναλωτικές μας συνήθειες, όπως έκανε και τα Χριστούγεννα. Άρα, έχουμε Σαρακοστή, έχουμε Πάσχα, θα ακολουθήσει κανονικά».

Αναφορικά με το Market Pass, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «σε δέκα μέρες περίπου θα είμαστε έτοιμοι. Ο κόσμος θα κάνει αίτηση, θα πάρει την ηλεκτρονική του κάρτα και θα κάνει τις αγορές του».

Για την αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι θα εισηγούνταν ακόμη και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών όχι νωρίτερα από τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε:  «Εγώ πιστεύω ότι πρέπει ο κύριος Μητσοτάκης να κάνει εκλογές στις 9 Ιουλίου, για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έξι μήνες εκτός Βουλής και να καταλάβουν πόσο μεγάλη βλακεία είναι αυτή που έκαναν. Για να δείξει στον ελληνικό λαό με ποιους έχουμε μπλέξει. Διότι όταν φέρεσαι αντιθεσμικά και αντικοινοβουλευτικά πρέπει με κάποιο τρόπο να το πληρώνεις. «Ο κ. Τσίπρας έκανε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, απέτυχε παταγωδώς και επειδή απέτυχε κρατάει μούτρα στη Βουλή. Το έχετε ξαναδεί αυτό;».

Για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν σαφής, λέγοντας:  «Ξέρετε ότι χθες βγήκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τη λεγόμενη «Greek Mafia»; Την έχετε διαβάσει; Ξέρετε γιατί αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί και αστυνομικοί; Διότι το δικαστήριο έκρινε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 4.000 παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οι οποίες έγιναν παράνομα, δηλαδή χωρίς άδεια από την Εισαγγελέα. Ο  ΣΥΡΙΖΑ επί έξι μήνες μας λέει για τις νόμιμες παρακολουθήσεις που έγιναν. Κι εδώ μιλάμε για 4.000 παράνομες παρακολουθήσεις. 4.000 παράνομες παρακολουθήσεις δεν είναι αστοχία, 4.000 παράνομες παρακολουθήσεις είναι σύστημα».

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμπλήρωσε ότι «είναι απολύτως προφανές ότι όταν o ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση αδιαφορούσε για το ότι οι υποκλοπές πλήττουν τη δημοκρατία, χρησιμοποιούσε τις υποκλοπές κατά κόρον και άλλαξε το νόμο από κακούργημα σε πλημμέλημα.  Ούτε που τον νοιάζουν οι υποκλοπές, να «φάει» τον Μητσοτάκη θέλει».

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί ουσιαστικά σε συνεργασία έναν «απατεώνα», τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη: «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο κύριος Τσίπρας έχει προτείνει στον ελληνικό λαό να γίνει προοδευτική διακυβέρνηση. Προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να γίνει χωρίς το ΠΑΣΟΚ; Όχι. Άρα, ο βασικός του εταίρος θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που θες να έχεις βασικό σου εταίρο το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεις στην ελληνική κοινωνία τον κ. Ανδρουλάκη ως «απατεώνα». Γιατί τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι αν συνεργαστεί ο κ. Ανδρουλάκης με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι εκβιαζόμενος από τα στοιχεία που του βρήκαν. Άρα, λένε ότι στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη έχει βρει η ΕΥΠ ενοχοποιητικά στοιχεία, τόσο ενοχοποιητικά γι’ αυτόν που η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης τον «κρατάνε». Λένε δηλαδή κομψά τον Ανδρουλάκη «απατεώνα». Ωραίος τρόπος για να ξεκινάς μια κυβερνητική συνεργασία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments