Διεθνή

Ρωσική μεσολάβηση με το Ιράν για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Συρίας

Ρωσική μεσολάβηση με το Ιράν για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Συρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Forbes

Η πηγή είπε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη σπεύδουν να κανονίσουν αυτή τη συνάντηση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Ρωσία κατανοεί τη θέση της Συρίας να ζητά τουρκικά βήματα πριν από οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις.

Η ρωσική μεσολάβηση, παράλληλα με αυτή από το Ιράν, είναι ενεργή τις τελευταίες ημέρες για να φέρει πιο κοντά τις απόψεις μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας. Στόχος της διαμεσολάβησης ήταν η επίσπευση των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι υπάρχει προγραμματισμένη ημερομηνία στα μέσα του 2023 για συνομιλίες για την ασφάλεια, οι οποίες ενδέχεται να συνοδεύονται από συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα επιβεβαίωσαν στη φιλοκυβερνητική Al-Watan ότι υπήρξε αξιοσημείωτη δραστηριότητα και διπλωματία στη Μόσχα για να κανονιστεί μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Συρίας και της Τουρκίας. Ωστόσο, η επιτυχία τέτοιων προσπαθειών θα εξαρτηθεί από τη λήψη των απαραίτητων μέτρων από την Άγκυρα πριν από οποιαδήποτε διπλωματική συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Η πηγή είπε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη σπεύδουν να κανονίσουν αυτή τη συνάντηση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Ρωσία κατανοεί τη θέση της Συρίας να ζητά τουρκικά βήματα πριν από οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις.

Η πηγή, η οποία προτίμησε να μην κατονομαστεί, επεσήμανε ότι η Μόσχα θεωρεί πως η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συρίας και της Τουρκίας έχει καθυστερήσει. Ωστόσο, η διεξαγωγή της συνάντησης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ενόψει των επερχόμενων τουρκικών προεδρικών εκλογών είναι απαραίτητη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη, που υποστηρίζουν και οι δύο τον Ερντογάν, βλέπουν την τουρκοσυριακή συμφιλίωση ως ευκαιρία για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να κερδίσει πολιτικό έδαφος έναντι της αντιπολίτευσης.

Η πηγή ανέφερε ότι η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού, πιστεύει ότι οποιαδήποτε συροτουρκική προσέγγιση μπορεί επίσης να είναι προς το συμφέρον της Συρίας στην παρούσα χρονική στιγμή. Σημείωσαν ότι η επιτυχία της Μόσχας και της Τεχεράνης στις προσπάθειές τους σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να οδηγήσει στην επιτάχυνση των γεγονότων, κάτι που αργότερα θα σημαίνει ότι θα εργαστούν παράλληλα μεταξύ των τροχιών ασφάλειας και πολιτικής.

Αυτές οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν στις πηγές του Al-Watan σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη για διαβουλεύσεις μεταξύ του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και του Ιρανού Υφυπουργού Εξωτερικών Αλί Ασγκάρ Χατζί. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών και ο Ιρανός Υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησαν τη συμβολή των δύο χωρών στην καθιέρωση διαλόγου μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Το υπουργείο σημείωσε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών για επίκαιρα ζητήματα στη Μέση Ανατολή και την επίλυση της κατάστασης στη Συρία.

Από την πλευρά του, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε τις συνομιλίες και ανέφερε ότι ο Χάτζι και ο Μπογκντάνοφ τόνισαν ότι υπάρχει ιρανορωσική υποστήριξη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments