Διεθνή

Γιατί η Κίνα να χρησιμοποιήσει ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι όταν διαθέτει δορυφόρους;

Γιατί η Κίνα να χρησιμοποιήσει ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι όταν διαθέτει δορυφόρους;

Πηγή Φωτογραφίας: Know Your Meme

«Τι καλύτερο εργαλείο υπάρχει από ένα φαινομενικά αθώο μπαλόνι;» για να σταλεί «μήνυμα» στις ΗΠΑ;

Η είδηση για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που αιωρείται πάνω από τις ΗΠΑ έκανε πολλούς να αναρωτηθούν γιατί το Πεκίνο θα χρησιμοποιούσε ένα σχετικά απλοϊκό εργαλείο για να παρακολουθεί την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Η Κίνα δήλωσε ότι το μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από την πολιτεία της Μοντάνα, ήταν απλώς ένα “πολιτικό αερόστατο” που παρέκκλινε από την προγραμματισμένη διαδρομή του.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Όποιες και αν είναι οι δυνατότητες του συγκεκριμένου μπαλονιου , οι ΗΠΑ έχουν λάβει την απειλή αρκετά σοβαρά υπόψη τους ώστε να αναβάλουν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.

Τα αερόστατα είναι μία από τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας επιτήρησης. Ο ιαπωνικός στρατός τα χρησιμοποιούσε για να εκτοξεύει εμπρηστικές βόμβες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ευρέως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να εντάξουν αερόστατα στο δίκτυο επιτήρησης του Πενταγώνου. Τα σύγχρονα αερόστατα συνήθως ίπτανται μεταξύ 24 και 37 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης (80.000ft-120.000ft).

«Απίθανο να ξέφυγε από την πορεία του»

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, το Πεκίνο πιθανόν προσπαθεί να στείλει μήνυμα στην Ουάσινγκτον:.”Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις, αλλά είμαστε επίσης πάντα έτοιμοι για αντιπαράθεση με κάθε αναγκαίο μέσο»,

“Και τι καλύτερο εργαλείο υπάρχει από ένα φαινομενικά αθώο μπαλόνι για να σταλεί το μήνυμα χωρίς να πυροδοτηθούν σοβαρές εντάσεις;”, δήλωσε στο BBC ο ανεξάρτητος αναλυτής αεροπορικής ισχύος He Yuan Ming.

Η αναμενόμενη πορεία πτήσης του μπαλονιού κοντά σε ορισμένες βάσεις πυραύλων υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να έχει ξεφύγει από την πορεία του, δήλωσε ο He Yuan Ming.

Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και ο ειδικός σε Κινεζικά θέματα Benjamin Ho.

“Έχουν άλλα μέσα για να κατασκοπεύουν τις αμερικανικές υποδομές ή οποιαδήποτε πληροφορία θέλουν να πάρουν. Το αερόστατο ήταν για να στείλουν ένα μήνυμα στους Αμερικανούς και επίσης για να δουν πώς θα αντιδράσουν, δήλωσε ο Δρ Ho – συντονιστής του προγράμματος για την Κίνα στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam της Σιγκαπούρης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments